Astronauten repareren lekkage aan het internationale ruimtestation

iss

Astronauten Chris Cassidy en Tom Marshburn hebben vanmiddag een ammoniaklek aan de buitenkant van het internationale ruimtestation gerepareerd. Tijdens de ruimtewandeling lekte er geen ammoniak, waardoor het gat snel kon worden gedicht.

De ruimtewandeling duurde in totaal vijf uur en dertig minuten en was te volgen via NASA TV. Marshburn gaat komende maandag – samen met collega’s Roman Romanenko en Chris Hadfield – terug naar de aarde.

Het lek werd donderdag ontdekt, toen de astronauten kleine, witte bolletjes voorbij zagen zweven. Vervolgens gebruikten de astronauten verschillende camera’s om te onderzoeken waar de bolletjes ammoniak vandaan kwamen. Hierdoor kon de exacte locatie snel worden ontdekt.

Koelmiddel
Ammoniak wordt gebruikt als koelmiddel, bijvoorbeeld om de zonnepanelen en de elektrische bedrading te koelen. Ieder zonnepaneel heeft een eigen circuit, waarbinnen de ammoniak wordt rondgepompt. Het vandaag gedichte lek bevond zich in dezelfde loop als het lek uit 2012.

Spoedklus
Toen in 2012 het lek werd ontdekt, duurde het een paar weken voordat astronauten het ammoniaklek dichtten. Dit keer had de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie iets meer haast, omdat Marshburn maandag weer terug naar de aarde vliegt. De ruimtewandeling werd dus nog even op het laatste moment ingepland in het vrij drukke rooster van de astronauten.

Bronmateriaal

NASA TV

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd