Astronauten plaatsen observatieruimte Cupola

Vanochtend installeerden astronauten een nieuwe observatieruimte aan het internationale ruimtestation. De ruimtewandeling verliep moeizaam, omdat drie bouten – op verschillende tijden – vastzaten toen astronauten de observatieruimte verplaatsten naar haar definitieve plek: op de bodem van de nieuwe kamer Tranquility.

De Cupola kost twintig miljoen euro en bevat zeven grote ramen. Eén van deze ramen is het grootste raam in de ruimte ooit. Vanuit de Cupola hebben astronauten een spectaculair zicht op de aarde en de ruimte.

“Dankzij de Cupola kunnen we in alle richtingen kijken”, vertelt Endeavour piloot Terry Virts.

Niet alleen de drie bouten deden moeilijk, ook zat er een bladachtig mechanisme vast. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de Cupola aan de Tranquility module blijft vastzitten. Nu zorgde het mechanisme voor oponthoud van de ruimtewandeling.

Uiteindelijk besloot NASA om de robotarm van het ruimtestation te gebruiken om de observatieruimte te bevrijden.

Maandagochtend om 7:25 uur Nederlandse tijd zat de module eindelijk aan het ruimtestation vast. Met deze ruimtewandeling komt er een eind aan de belangrijkste taken van de astronauten. Op 21 februari zal de bemanning landen in Florida (Verenigde Staten).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd