Astronauten oefenen lancering in ‘Orion’

NASA
In het nieuwe ruimtevaartuig van NASA genaamd ‘Orion’ hebben astronauten voor het eerst een lancering gesimuleerd. Zo kon het ontwerp van de cockpit getest en bekritiseerd worden.

Meerdere simulaties vonden deze maand plaats in NASA’s Johnson Space Center in Houston. Daar oefenden tien koppels van astronauten een acht minuten durende lancering in de ruimte met Orion. Dit nieuwe vaartuig is de opvolger van de Space Shuttle en zal in 2021 voor het eerst echt de ruimte ingaan, mét bemanning, om onderzoek te verrichten op de maan. Niet alleen de lancering werd geoefend maar ook een aantal procedures in het geval van een noodsituatie met de nieuwe ‘Space Launch System’ raket. Tijdens de simulaties maakten technici notities van iedere opmerking of vraag van de astronauten. Vervolgens zal met die informatie de cockpit verbeterd worden.

De handleiding voor een cockpit van een ruimtevaartuig weegt gemiddeld 45 kilo

Cockpit
Het oefenen van een lancering en beklimming is volgens NASA erg belangrijk. Het zijn namelijk de twee meest uitdagende onderdelen van Orion’s missie. Ook het ontwerpen van de cockpit is niet makkelijk, zegt de organisatie. Normaal gesproken heeft ieder ruimtevaartuig van NASA tien display’s en meer dan 1.200 knoppen. De handleiding voor de cockpit weegt maar liefst honderd pond, dat is ongeveer 45 kilo. Orion’s cockpit zal slechts drie displays, elk ter grootte van een A4 blad, bevatten.

NASA denkt er aan om Orion’s data en software mogelijk te maken voor commerciële partners. Zo zouden de nieuwe technieken gebruikt kunnen worden in ruimtevaartuigen die astronauten van en naar het ISS (International Space Station) brengen.

Bronmateriaal

"Astronauts Practice Launching in NASA’s New Orion Spacecraft" - nasa.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA (cc via nasa.gov).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd