Astronauten gaan Endeavour controleren

Een dag na de lancering zweven de de astronauten van de spaceshuttle Endeavour op een hoogte van 400 kilometer boven het aardoppervlak. Morgen koppelt de shuttle aan het internationale ruimtestation, maar voor het zover is voeren de astronauten vandaag eerst een inspectie uit. Is de shuttle nog oké?

De astronauten gaan kijken of het hitteschild van de shuttle nog goed is. Vooral de neus en de vleugels van de shuttle krijgen een grondige inspectie. Wanneer er iets mis is – stel, er zitten hittetegeltjes los – dan moet dit gerepareerd worden wanneer de shuttle bij het ruimtestation is.

De astronauten gebruiken de robotarm van de shuttle om de hitteschild te observeren. In deze robotarm zit een laserscanner en een camera. Na de check bereiden de astronauten zich voor op de koppeling met het ruimtestation. Morgen rond 18:00 uur Nederlandse tijd worden de astronauten verwelkomt door de bemanning van het ISS.

In 2003 verongelukte de spaceshuttle Columbia in de aardse atmosfeer, door een gat in het hitteschild van de linkervleugel. Als gevolg worden alle shuttles nu grondig geinspecteerd in de ruimte en – indien nodig – gerepareerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd