Astronauten maken ruimtewandeling om koeling te repareren

Twee astronauten zijn momenteel bezig met een ruimtewandeling om een koelelement van het ISS te repareren. Het was niet gepland om deze wandeling te doen, maar er bestaat een risico dat het ISS anders minder stroom krijgt.

De astronauten Sunita Williams (VS) en Akihiko Hoshide (Japan) zijn deze middag om 13.29 (Nederlandse tijd) naar buiten gegaan om de reparatie uit te voeren. Naar verwachting gaat de ruimtewandeling zo’n 6,5 uur duren.

Zonnepanelen
Het ruimtestation heeft acht grote zonnepanelen, die allemaal afzonderlijk worden aangedreven door hun eigen energievoeding. Om die voedingen koel te houden, wordt een ammoniak-koeling gebruikt. Nu is één van die koelingen kapotgegaan, waardoor één van de zonnepanelen mogelijk de geest geeft en het ruimtestation met minder stroom zal moeten werken.

Ammoniaklek
De astronauten moeten nu eerst de oorzaak van de kapotte koeling vinden. In de tussentijd leiden ze de stroom om via een andere voeding. Omdat het lek maar heel weinig ammoniak uitstoot, zal het volgens NASA enkele weken duren voordat bekend wordt of de ruimtewandeling heeft gewerkt. Mocht dat niet zo zijn, dan moet een nieuwe oplossing worden verzonnen, bijvoorbeeld door een koelpomp te vervangen. Maar daar is niet zo’n haast bij, want ook met deze tijdelijke oplossing kan de voeding van de zonnepanelen nog tot volgend jaar oktober werken.

De ruimtewandeling stond niet gepland, maar is desondanks zonder gevaar. Ruimtewandelaar Sunita Williams, tevens de commandant van de Expedition 33, houdt het record voor de langste totale ruimtewandeltijd voor vrouwelijke astronauten, met 44 uur tijdens zes missies. Ook Akihiko Hoshide is niet vreemd in de ruimte: Hij heeft er meer uren op zitten dan welke Japanner ook.

U kunt live meekijken met de astronauten via NASA Live TV.

Bronmateriaal

"Station Spacewalk Today; Debris Avoidance Maneuver Completed Thursday " - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA (cc via NASA.gov).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd