Astronauten bevestigen Russische module aan ISS

  De astronauten van de spaceshuttle Atlantis zijn erin geslaagd om de Russische Rassvet-module aan het International Space Station te bevestigen. De installatie is vlekkeloos verlopen. “Het ging precies goed: een hole in one,” meldt Mission Controle in Houston.

  De installatie van Rassvet had heel wat lastiger kunnen verlopen; het was geen gemakkelijke klus. Eerst moest de module uit de laadruimte van de spaceshuttle worden getild. Hiervoor maakten de astronauten gebruik van de robotarm die aan de Atlantis zit bevestigd. Vervolgens moest een andere astronaut de module met een tweede robotarm overnemen en naar de andere kant van het ISS brengen.

  Interessant
  De Russische module weegt zo’n 5075 kilo en is zes meter lang. “De module is niet groot, maar biedt wel veel nieuwe mogelijkheden,” vertelt Alexey Krasnov van de Russische ruimtevaartorganisatie.

  Voorraad
  Rassvet zit vol met voorraden: onder meer nieuwe laptops en voedsel voor de bemanning aan boord van het ISS. Deze lading behoort toe aan de Amerikanen. Zij mochten hun spullen erin opslaan als ze de module voor de Russen in het ISS zouden afleveren.

  De astronauten zijn nog niet klaar. Morgen volgt nog een derde ruimtewandeling.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd