Astronauten aan de slag met LEGO

De lancering van de spaceshuttle is opnieuw uitgesteld. Maar één van de bijzondere missies van de shuttle komt daardoor ongetwijfeld niet in gevaar: behalve enkele astronauten gaat Discovery ook 60 legosteentjes naar het ISS brengen. Het gaat om een bouwpakket van een mini-Discovery dat deel uitmaakt van een onderwijsprogramma.

Het is de bedoeling dat Discovery de steentjes mee de ruimte inneemt en vervolgens ook weer netjes op aarde aflevert. Daar worden ze vervolgens door fabrikant LEGO gebruikt voor educatieve doeleinden.

Verduidelijken
NASA heeft bekendgemaakt dat ook de allerlaatste shuttle – die in februari 2011 vertrekt – LEGO-steentjes met zich meeneemt. Astronauten aan boord van het ISS zullen tijdens deze missie met behulp van de steentjes wetenschappelijke kwesties verduidelijken aan studenten en leerlingen op de aarde.

Klaslokaal in de ruimte
“We gaan het klaslokaal van de ruimte – het International Space Station – gebruiken om de volgende generatie verkenners te helpen,” vertelt oud-astronaut en NASA-medewerker Leland Melvin. “We gaan verschillende activiteiten doen,” voegt NASA-medewerker Debbie Biggs toe. “We bouwen en geven met de gebouwde modellen demonstraties.” Alle modellen hebben te maken met de ruimtevaart en zijn miniatuurversies van onder meer shuttles en satellieten.

Bouwpakket
In totaal gaan er de komende twee jaar flink wat bouwpakketten de ruimte in. De eerste drie gaan in februari met Endeavour mee. Voor de astronauten wordt het een hele kluif; het feit dat de steentjes door de gewichteloosheid voortdurend proberen op te stijgen, maakt de bouw niet echt gemakkelijk.

Het is niet voor het eerst dat NASA en LEGO samenwerken. Eerder vlogen enkele LEGO-bouwwerken ook al mee met de Marsrovers Spirit en Opportunity. NASA hoopt door deze samenwerking met LEGO meer kinderen en jongeren enthousiast te krijgen voor de ruimtevaart en wetenschap. “We hebben iets nodig wat ze in hun hand kunnen houden en mee kunnen experimenteren,” meent Melvin. In 2011 liggen de modellen waar de astronauten de komende tijd in het ISS mee worstelen in de winkel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd