Astronaut maakt spectaculaire foto van komeet Lovejoy

Eerder deze week legde astronaut Dan Burbank de komeet Lovejoy op de gevoelige plaat vast. Deze komeet overleefde een dodemansrit langs de zon en is nu op weg richting de Kuipergordel, één van de buitenste zones van ons zonnestelsel.

Wetenschappers hadden niet verwacht dat de komeet de vlucht langs de zon zou overleven. De afstand tussen de zon en de komeet bedroeg op het hoogtepunt slechts 140.000 kilometer. Het team achter het Solar Dynamics Observatorium dacht niet dat de komeet bestand was tegen de enorme hitte van de zon, oftewel temperaturen van meer dan één miljoen graden Celsius. Toch bewijst deze video dat de komeet uit het juiste hout gesneden is.

De astronauten van het internationale ruimtestation zaten op de eerste rij. Zij zagen hoe de komeet richting de zon vloog. “Dit is het meest geweldige wat ik ooit in de ruimte heb gezien”, vertelde astronaut Burbank achteraf. Uiteraard werden er de nodige kiekjes gemaakt.

Rechts is een recente foto van de komeet Lovejoy zichtbaar, die deze week op Flickr verscheen. Burbank maakte de foto op 22 december vanuit het ISS, oftewel bijna 400 kilometer boven het oppervlak van de aarde. Let vooral op de bijzondere details: de lange staart van de komeet, de zwak verlichte atmosfeer en het donkere oppervlak van de aarde. Kosmische kunst pur sang.

Bronmateriaal

"Comet Lovejoy" - Flickr

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd