Astrofysicus wijst mogelijke locatie van Supermans Krypton aan

Heeft u wel eens naar het heelal gestaard en u afgevraagd waar de geboorteplek van Superman – het welbekende Krypton – zich bevindt? In dat geval hebben we goed nieuws voor u: een astrofysicus heeft nu een ster aangewezen waar we een Krypton-achtige planeet zouden mogen verwachten.

Wie een Krypton-achtige planeet wil waarnemen, zou zich op het sterrenbeeld Raaf moeten richten, op zo’n 27,1 lichtjaar van de aarde. Hier bevindt zich de ster LHS 2520. En deze rode dwergster zou zeker in staat zijn om over een Krypton-achtige planeet te beschikken. Het oppervlak van de ster is ietsje koeler dan dat van de zon en ook is de ster wat kleiner.

De coördinaten
Wie de ster waar bij zich mogelijk een Krypton-achtige planeet ophoudt, wil waarnemen, moet deze coördinaten aanhouden. Rechte klimming: 12 uur, 10 minuten, 5,77 seconden. Declinatie: -15 graden, 4 minuten, 17,9 seconden.

Hoewel de eerste Supermanstrip alweer 74 jaar geleden verscheen, doet de held het nog altijd goed, zowel bij jong als oud. Foto: Tim Malabuyo (cc via Flickr.com).
Titanic
Het was de in de VS zeer bekende astrofysicus Neil deGrasse Tyson die in opdracht van de uitgever van de Superman-stripboeken op zoek ging naar een aannemelijke locatie voor Krypton. DeGrasse Tyson staat erom bekend wetenschap en entertainment regelmatig met elkaar in verband te brengen om mensen zo enthousiast te maken over en te betrekken bij de wetenschap (en dan met name astronomie). Zo haalde hij in het voorjaar nog alle kranten toen hij zich opwond over de nachthemel die in de Titanic te zien is wanneer Rose net afscheid heeft moeten nemen van Jack. “We weten de dag, de tijd, de lengtegraad, de breedtegraad, de datum, het jaar: we weten alles van waar en wanneer dat schip zonk,” zo vertelde deGrasse Tyson toen. “En daar ligt Kate Winslet op een plank, terwijl ze ijlend zingt en terwijl haar vriendje naar de bodem van de oceaan zakt. (…) Ze kijkt naar boven en er is maar één heelal dat ze zou moeten zien en het was het verkeerde heelal. Erger nog. Het was niet alleen het verkeerde heelal, de linkerhelft van de ruimte was een spiegelbeeld van de rechterhelft. Het was niet alleen fout, maar ook het resultaat van luiheid.” Regisseur James Cameron trok zich de kritiek zo aan dat hij de sterrenhemel in de 3D-versie aanpaste. Dat deGrasse Tyson na Cameron nu ook Superman helpt, levert hem een plekje in het nieuwste stripboek van de superheld op: ‘Star Light, Star Bright’.

De fictieve superheld Superman werd volgens zijn bedenkers geboren op de planeet Krypton. Maar toen de planeet dreigde te vergaan, stuurde zijn vader hem met een ruimteschip naar een andere planeet met een voor inwoners van Krypton prettig leefklimaat: de aarde. Op aarde wordt Superman gevonden door de familie Kent die hem liefdevol in hun gezin opnemen en hem Clark Kent dopen. Maar Clark is geen gewone jongen: al snel komt hij erachter dat hij over superkrachten beschikt die hij in kan zetten om de aarde tegen het lot dat zijn thuisplaneet was beschoren, te beschermen.

Bronmateriaal

"DC Comics and Neil deGrasse Tyson put Krypton on the map with historic Superman story" - DCComics.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door DC Comics.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd