Dit astmapompje past in je portemonnee

Veel astmapatiënten hebben een inhalator, die ze kunnen gebruiken wanneer ze moeilijk kunnen ademhalen. Zo’n astmapompje is nogal een onding om mee te nemen. Wetenschappers hebben daarom een puffer ontwikkeld die gewoon in je portemonnee past.

Het pompje lijkt in eerste instantie op een creditcard, maar is toch echt een inhalatiemedicijn. De Bloom Inhaler bevat zes dosissen. Dat is niet veel in vergelijking met traditionele puffers – die vaak tientallen dosissen bevatten – maar het zijn er net genoeg om onderweg een astma-aanval te stoppen.

“Ik groeide op met vrienden en familieleden die astmatisch waren”, schrijft onderzoeker James Cazzoli. “Astma-aanvallen zijn onvoorspelbaar. Hierdoor nemen astmapatiënten hun pompjes overal mee naar toe. Diegenen die chronisch ziek zijn, voelen zich afhankelijk van hun medicatie. Dankzij mijn inhalator krijgen zij meer vrijheid.”

De Bloom Inhaler kan gemakkelijk bijgevuld worden. De Boom Inhaler en de traditionele inhalator kunnen aan elkaar gekoppeld worden, waarna er dosissen overgedragen kunnen worden van het astmapompje naar het bankpaspompje.

Hoe dit exact werkt zie je in de video hieronder:

De Bloom Inhaler is nog niet snel verkrijgbaar. Cazzoli zoekt farmaceutische bedrijven die Bloom op de markt willen brengen. Binnenkort zal ook een FDA-aanvraag worden gedaan. Bij goedkeuring mag het apparaatje in de VS op de markt worden gebracht.

Bronmateriaal

"Bloom Inhaler" - James Dyson Award

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd