Astma: pillen vaak effectiever dan inhalators

Ze worden zelden voorgeschreven: pillen tegen astma. Zonde, want ze werken net zo goed als de inhalator en zijn soms zelfs effectiever, zo blijkt.

Hoewel de pillen die astma-aanvallen af moeten wenden (bekend onder de naam Singulair) al een tijdje op de markt zijn, zijn ze niet zo populair. Veel mensen (en huisartsen) kiezen toch nog voor de inhalator. Brits onderzoek laat nu zien dat daar eigenlijk geen reden voor is.

Onderzoek
De wetenschappers volgden 650 patiënten met chronische astma gedurende twee jaar. Ze ontdekten dat een combinatie van de medicijnen en de inhalator net zo goed werkt als de bekende inhalator alleen.

WIST U DAT…

Effectiever
Bovendien bleek dat de pillen in sommige gevallen veel effectiever zijn. Sommige mensen weten niet goed hoe ze de inhalator moeten gebruiken en zien hun klachten na het gebruik van de pillen tot wel zestig procent teruglopen, omdat ze nu eindelijk op de juiste manier medicatie binnenkrijgen.

Alternatief
Met name mensen die moeite hebben met het gebruiken van de inhalator of deze vanwege bijwerkingen niet mogen gebruiken, zouden over het algemeen met een gerust hart hun toevlucht kunnen nemen tot de pillen, zo stellen de onderzoekers.

Het volledige onderzoek verschijnt vandaag in het blad New England Journal of Medicine.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd