Astma in achtbaan levert Nederlanders Ig Nobelprijs op

De Nederlandse onderzoekers Ilja van Beest en Simon Rietveld hebben gisterenavond in de Harvard Universiteit in Cambridge, de Verenigde Staten de Ig Nobelprijs in ontvangst mogen nemen. De alternatieve prijs is bedoeld voor wetenschappers door wiens onderzoek men eerst moet lachen, maar later aan het denken wordt gezet.

Van Beest en Rietveld onderzochten enkele jaren geleden welke invloed een achtbaan op astma had. Ze verzamelden een aantal jonge mensen met ernstige astma en een controlegroep met daarin gezonde mensen.

WIST U DAT…

…er al veel meer zo op het eerste gezicht gekke onderzoeken met een Ig Nobelprijs zijn beloond? Wat te denken van de Emergency Bra?

Experiment
Kort voor de achtbaanrit kregen alle proefpersonen met negatieve stress te maken. Hierdoor hadden de mensen met astma het idee dat hun benauwdheid erger was. Na de rit waren de proefpersonen positief gestrest en veel minder benauwd. Rietveld en Van Beest concludeerden daarop dat medicijnen te gemakkelijk worden voorgeschreven en dat er wellicht ook andere mogelijkheden zijn om de benauwdheid te verminderen.

Walvissnot
Naast de Nederlanders vielen nog veel meer opmerkelijke onderzoekers in de prijzen. Wat te denken van wetenschappers die een helikopter ontwikkelden om walvissnot te verzamelen. Of onderzoekers die aantoonden dat slijm in staat is om puzzels op te lossen.

De Ig Nobelprijzen zijn een initiatief van het wetenschappelijke blad Annals of Improbable Research. Ig is een afkorting van het woord ignoble (letterlijk: laaghartigheid). De prijzen worden uitgereikt door ‘echte’ Nobelprijswinnaars.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd