Asteroïde vernoemd naar Leonard ‘Spock’ Nimoy

  spock

  Acteur Leonard Nimoy, bekend van zijn rol als Spock in Star Trek, heeft een eigen asteroïde gekregen. 4864 Nimoy heeft een doorsnee van ongeveer tien kilometer en legt iedere 3,9 jaar een rondje om de zon af.

  4864 Nimoy bevindt zich in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter, maar dan wel dichter bij Mars dan bij Jupiter. De asteroïde is op 2 september 1988 door de Belgische astronoom Henri Debehogne van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ontdekt. Het object kreeg de naam 1988 RA5, al klinkt 4864 Nimoy veel beter.

  nimoy

  Wil je Nimoys asteroïde spotten? Dan heb je een hele goede telescoop nodig. Het hemellichaam wordt namelijk niet helderder dan de zestiende magnitude, wat betekent dat het object lastiger te vinden is dan de dwergplaneet Pluto.

  En Mr. Spock?
  Niet alleen Nimoy heeft een eigen asteroïde, ook zijn personage Spock heeft er één: 2309 Mr. Spock. Nou ja, niet helemaal. Ontdekker James Gibson noemde de 21 kilometer brede asteroïde naar zijn kat – die Mr. Spock heette – maar wij weten allemaal waar de kat naar vernoemd is.

  “Live long and prosper”
  Acteur Leonard Nimoy is op 27 februari 2015 overleden. Hij vertolkte eind jaren zestig van de vorige eeuw het personage Mr. Spock in de televisieserie Star Trek. De half-Vulcan veroverde de harten van veel fans. Door de toenemende populariteit van Star Wars en de hoge kijkcijfers van herhalingen van Star Trek besloot Paramount om Star Trek naar het witte doek te brengen. De steengoede Star Trek-films – vooral ‘Wrath of Khan’ (1982) en The Undiscovered Country (1991) – maakten van Nimoy een wereldster. Hij had zelfs nog een cameo in de reboot van de filmreeks in 2009.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd