Asteroïde scheert zondag vlak langs de aarde

asteroide

Een redelijk ongevaarlijke asteroïde scheert komende zondag langs de aarde. Asteroïde 2014 RC heeft een doorsnee van twintig meter en vliegt op een afstand van 40.000 kilometer langs de aarde. Zijn route ligt net buiten die van satellieten met een geostationaire baan (36.000 kilometer).

Asteroïde 2014 RC werd op 31 augustus ontdekt door de Catalina Sky Survey. Daarna werd het bestaan van het ruimtesteentje bevestigd door de Pan-STARRS 1-telescoop en diverse telescopen.

Wat zou er gebeuren als deze asteroïde de aarde zou raken? Dit is lastig te voorspellen. De asteroïde zou in staat zijn om een kleine regio te vernietigen. Waarschijnlijk zouden de gevolgen vergelijkbaar zijn met de gevolgen van de inslag van de Tunguska-asteroïde die in 1908 op aarde landde. Deze sloeg een 1200 vierkante kilometer groot bos plat.

2014 RC is zondag niet met het blote oog te zien. De magnitude is op het hoogtepunt 11,5. Dit betekent dat de asteroïde qua helderheid tussen Neptunus (7,8) en Pluto (13-15) zit. Om Neptunus te zien is een goede verrekijker nodig, terwijl voor Pluto een goede amateurtelescoop vereist is. Asteroïde 2014 RC zal met een redelijke telescoop prima te spotten zijn.

baan-asteroide

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd