Asteroïde scheert vannacht op niet al te grote afstand langs de aarde

  De asteroïde werd begin deze week ontdekt en komt vannacht aardig dichtbij. De flinke asteroïde vormt geen enkele bedreiging voor de aarde, maar kan wel voor een mooi schouwspel zorgen.

  De asteroïde – die de weinig fantasierijke naam 2012 LZ1 draagt – werd in de nacht van 10 op 11 juni ontdekt. De asteroïde is ongeveer 300 tot 700 meter groot.

  2012 LZ1. Afbeelding: Nick Howes / Ernesto Guido / Giovanni Sostero.
  PHA
  De asteroïde wordt met het oog op de grootte en de afstand tussen de aarde en het hemelobject bestempeld als een PHA. Dat staat voor Potentially Hazardous Asteroid, een potentieel gevaarlijke asteroïde. Dat klinkt overigens ernstiger dan het is. Er zijn heel veel PHA’s bekend en geen enkele dreigt de aarde te raken. Ook 2012 LZ1 niet.

  Veertien keer
  Vannacht bevindt 2012 LZ1 zich het dichtst bij de aarde. Dan is de afstand tussen de twee ongeveer 5 miljoen kilometer. Even ter vergelijking: dat is ongeveer 14 keer de afstand tussen de aarde en de maan.

  Het mooie aan 2012 LZ1 is dat het een heel heldere asteroïde is. Amateur-astronomen kunnen deze de komende dagen dan ook hoogstwaarschijnlijk met behulp van een telescoop volgen. Voor wie geen telescoop bezit, zijn er ook andere opties. U kunt het moment waarop de asteroïde het dichtst langs de aarde scheert, waarschijnlijk live volgen. De Slooh SpaceCamera gaat namelijk proberen om de asteroïde te filmen. Nieuwsgierig? Vanaf een uur of 3 vannacht kunt u de uitzending hier live volgen.

  De afbeelding boven aan dit artikel laat niet de ontdekte asteroïde, maar de asteroïde (253) Mathilde zien. Deze asteroïde is met een diameter van 50 kilometer een flink stukje groter dan 2012 LZ1.

  Bronmateriaal

  "Bright Near-Earth Asteroid 2012 LZ1" - Blogspot.it
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd