Asteroïde scheert vandaag langs de aarde

Een flinke asteroïde passeert de aarde vandaag op een afstand van enkele tienduizenden kilometers.

De asteroïde draagt de naam 2012 BX34. De rots is ongeveer elf meter breed. Dat meldt Asteroid Watch (onderdeel van NASA).

Geen zorgen
De afstand tussen de asteroïde en de aarde is niet heel erg groot: ongeveer 59.000 kilometer. Toch hoeven we niet bang te zijn dat de rots voor problemen gaat zorgen. “Asteroïde 2012 BX34 is klein,” meldt Asteroid Watch op Twitter. “En zou als deze het zou proberen niet intact door de atmosfeer komen”.

19.000 exemplaren
Het is niet ongewoon dat een asteroïde de aarde nadert. Uit recente tellingen van NASA blijkt dat erongeveer 19.500 aardscheerders zijn. Vroeg of laat naderen deze de aarde. De grootste aardscheerders zijn grotendeels door NASA in kaart gebracht. Maar er zijn ook heel veel asteroïden die nog ontdekt moeten worden. Zo was 2012 BX34 ons tot voor kort ook onbekend.

Wetenschappers achten het heel belangrijk dat we precies weten welke asteroïden zich waar ophouden. Hierdoor kunnen we asteroïden die eventueel op aarde kunnen inslaan vroeg genoeg detecteren en misschien nog tegenhouden.

Bronmateriaal

"Asteroid Watch" - Twitter.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd