Asteroïde maakt scherpste bocht ooit

Afgelopen vrijdag miste de asteroïde 2011 CQ1 de aarde op een afstand van slechts 5480 kilometer. Een record! Nog nooit zagen astronomen een object de aarde op zo’n kleine afstand naderen. Gelukkig was er geen reden tot paniek, want 2011 CQ1 is slechts één meter groot. Stel, de asteroïde zou de aarde raken, dan zou het object als een vuurbal verbranden in de atmosfeer.

Het vorige record was in handen van 2004 FU162. Deze zes-meter-grote asteroïde miste de aarde op 31 maart 2004 op een afstand van 6400 kilometer.

De scheervlucht langs de aarde had grote gevolgen voor de baan van de asteroïde. Don Yeomans van NASA’s Jet Propulsion laboratorium laat weten dat de baan van het object 60 graden is gebogen door de aantrekkingskracht van de aarde. Dit is ook een record, want nog nooit eerder zagen astronomen een hemellichaam zo’n scherpe bocht maken.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat we 2011 CQ1 nog een keer tegenkomen. Omdat het object slechts een meter groot is, is het hemellichaam erg lichtzwak. Of het object moet in de toekomst opnieuw vlak langs de aarde scheren, alleen dan zien we de asteroïde weer in beeld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd