Asteroïde kon ambitie niet waarmaken

Wetenschappers hebben ontdekt dat asteroïde Lutetia eigenlijk een planetaire bouwsteen is. Maar Lutetia werd nooit een planeet.

De meeste asteroïden zijn brokstukken: afgebroken van grotere exemplaren. Maar 21 Lutetia is anders, zo blijkt uit waarnemingen van de Rosetta-sonde.

Dichtheid
De asteroïde heeft een grote dichtheid en waarschijnlijk een metalen kern, zo meldt het blad Science. Het waren brokstukken zoals deze die zo’n 4 miljard jaar geleden samensmolten tot planeten.

WIST U DAT?

…de asteroïde Vesta hele hoge bergen heeft?

Geen botsing
Maar om wat voor reden dan ook heeft Lutetia die ambitie nooit waar kunnen maken. De asteroïde wist wel te groeien en een metalen kern te krijgen, maar botsingen met ‘familie’ en dus de vorming van een planeet bleef uit. Waarschijnlijk omdat Lutetia net groot genoeg was om die botsingen te voorkomen. “Het (Lutetia, red.) kan het missende verband tussen kleine asteroïden en dwergplaneten zoals Ceres of Vesta zijn,” laat astronoom Fabrizio Capaccioni weten.

De onderzoekers hopen middels vervolgonderzoeken meer te weten te komen over Lutetia. Hun studie is terug te vinden in het blad Science.

Bronmateriaal

"Asteroid fails to make it big" - Discovery.com
"ScienceShot: First Solar System Leftover" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door H. Sierks / MPIS / ESA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd