Asteroïde komt volgende maand recordbrekend dicht bij de aarde

2012 DA14

Op 15 februari scheert asteroïde 2012 DA14 langs de aarde. Het wordt een recordbrekende vlucht: nog nooit hebben wetenschappers sinds ze het heelal in de jaren ’90 stelselmatig begonnen af te speuren naar asteroïden een steen van zo’n grootte zo dicht bij de aarde in de buurt zien komen.

2012 DA14 is ongeveer 50 meter breed en bestaat waarschijnlijk voornamelijk uit steen. De asteroïde werd pas in februari 2012 ontdekt, maar komt krap een jaar later al heel dicht bij de aarde in de buurt. Half februari bevindt zich tussen het oppervlak van de aarde en de asteroïde slechts 27.680 kilometer. De asteroïde komt daarmee zelfs dichterbij dan de communicatie-en weersatellieten in een baan om de aarde.

Geen paniek
Sommige mensen kunnen daar wat onrustig van worden. Toch is er zeker geen reden voor paniek. “2012 DA14 zal de aarde zeker niet raken,” benadrukt onderzoeker Don Yeomans. “De baan van de asteroïde is ons bekend genoeg om een inslag uit te sluiten.”

Zien?

De asteroïde is vrij helder en is in theorie dan ook goed te zien met behulp van een telescoop. Er is alleen één probleem: de asteroïde heeft haast. Het zal dus niet meevallen om deze in beeld te krijgen. De asteroïde legt in een minuut tijd twee keer de breedte van de volle maan af. “Dat wordt lastig om te volgen,” weet Yeomans.

Satellieten
Maar bestaat er dan niet de kans dat de asteroïde in botsing komt met een satelliet? “De kans op een botsing met een satelliet is heel erg klein.” Op de plek waar DA14 de aarde passeert, bevindt zich vrijwel niets.

Onderzoek
NASA houdt 2012 DA14 hoe dan ook goed in de gaten. Onderzoekers hopen namelijk flink wat meer over de asteroïde te weten te komen. Onder meer hoe groot deze precies is en hoe deze er van alle kanten gezien uitziet. Ook hopen ze op basis van de observaties uitspraken te kunnen doen over de toekomstige baan van de asteroïde en vast te kunnen stellen of deze in een later stadium wellicht nog op aarde in gaat slaan.

Om u een beeld te geven van 2012 DA14 heeft NASA een filmpje gemaakt waarin u kunt zien hoe de asteroïde langs de aarde scheert. Bekijk het hieronder!

Bronmateriaal

"Record Setting Asteroid Flyby" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd