Asteroïde explodeert boven de Amerikaanse staat Arizona

  Gisteren verbrandde er een twee meter grote asteroïde in de atmosfeer boven de staat Arizona. In de wijde omgeving was er een flinke knal te horen, maar gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen.

  De ruimtesteen explodeerde kort voor 04:00 uur lokale tijd, waardoor er een lichtflits ontstond die tien keer zo helder was als een volle maan. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie had dit brokstuk een gewicht van enkele duizenden kilo’s en kwam er bij de explosie ongeveer een halve kiloton aan energie vrij. Dit betekent dat de explosie te vergelijken is met het ontploffen van 500 ton TNT.

  Volgens ooggetuigen bewoog het object boven het Tonto nationale bos ten oosten van het dorp Payson. De asteroïde werd voor het laatst gespot op een hoogte van 35 kilometer boven hetzelfde bos. Wetenschappers sluiten niet uit dat kleine fragmenten van de meteoriet op de aarde zijn beland. De asteroïde veroorzaakte een bijzonder patroon in de lucht, die te zien is in de onderstaande video en op de foto bovenaan dit artikel (gemaakt door Mike Lerch).

  Deze video laat de baan van de asteroïde zien.

  De laatste video toont de kracht van de lichtflits van de vuurbol. Deze video is gemaakt door de Sedona Red Rock Cam.

  Het is niet de zwaarste inslag van de afgelopen jaren. In 2013 stortte een meteoriet neer in Rusland, die een spoor van vernieling achterliet. De meteoriet brandde deels op in de atmosfeer, waarna er kleinere stukken op aarde vielen. Wetenschappers schatten dat de Russische asteroïde twintig meter groot was en dat er bij de inslag zo’n tachtig keer zoveel energie vrijkwam dan bij de explosie boven Arizona. Zo’n grote inslag komt gemiddeld een keer per honderd jaar voor. De laatste keer dat een meteoriet van deze grootte op aarde belandde, was in 1908. Een meteoriet stortte toen neer in Tunguska (Siberië).

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd