Asteroïde die langs aarde scheerde tikje groter dan gedacht

De asteroïde die vorige week langs de aarde scheerde, blijkt nu twee keer zo groot te zijn dan gedacht. Als deze zou zijn ingeslagen, zou dat wereldwijd consequenties gehad hebben.

Dat melden astronomen nadat ze de asteroïde nog eens goed onder de loep hebben genomen. Asteroïde 2012 LZ1 werd op 10 juni van dit jaar ontdekt. En op 19 juni bracht de baan van de asteroïde deze het dichtst bij de aarde. De asteroïde vormde echter geen bedreiging voor onze planeet: zelfs op het moment dat deze zich het dichtst bij de aarde bevond, bedroeg de afstand tussen ons en de asteroïde nog 5 miljoen kilometer (ongeveer 14 keer de afstand tussen de aarde en de maan).

Goede vraag

Hoeveel aardscheerders zijn er eigenlijk? Lees het hier!

De onderzoekers schatten de grootte van de asteroïde vorige week op zo’n 500 meter. Maar nieuwe waarnemingen wijzen er nu op dat ze zich daarin vergist hebben. De ronde asteroïde blijkt op het ‘dikste’ punt 1 kilometer breed te zijn. “Dit object bleek iets groter te zijn dan verwacht en dat laat zien hoe belangrijk radarobservaties kunnen zijn,” vertelt onderzoeker Ellen Howell.

Als deze asteroïde de aarde zou raken, zou dat wereldwijd consequenties hebben, zo stellen de onderzoekers. Maar, ze hebben ook goed nieuws. Uit de nieuwe waarnemingen blijkt namelijk ook dat de asteroïde de komende 750 jaar geen enkele bedreiging vormt voor de aarde.

Bronmateriaal

"Arecibo Observatory Finds Asteroid 2012 LZ1 To Be Twice As Big As First Believed" - USRA.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nick Howes, Ernesto Guido & Giovanni Sostero.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd