Gigantische asteroïden hebben zeer waardevolle metalen, waaronder goud, naar de aarde gebracht. Of beter gezegd: gegooid. Dat concluderen wetenschappers. De grote asteroïden zouden zo’n 4,5 miljard jaar geleden op aarde zijn ingeslagen. Welbeschouwd luidde die oeroude inslag de overbekende goudkoorts die miljarden jaren later begon, in.
“Eigenlijk zouden we geen siderofielen (ijzerlievende metalen, zoals goud, red.) in de korst of mantel moeten hebben,” stelt onderzoeker William Bottke. “Maar ze zijn overvloedig.”
Vloeibaar
IJzerlievende metalen trekken naar ijzer toe. Als goud dus van oorsprong in de aardmantel voor zou komen, zou het tijdens de vorming van de ijzeren kern (deze was toen nog vloeibaar) naar beneden zijn gezakt. Maar er zit ook goud in de mantel van de aarde. Hoe kan dat? Dat is volgens de onderzoekers alleen te verklaren doordat de metalen pas nadat de kern van de aarde ‘af was’ op aarde belandden.
Pluto
Uit computersimulaties blijkt dat een klein aantal enorme asteroïden miljoenen jaren na de vorming van de aardkern op onze planeet insloegen. De grootste asteroïde zou ongeveer even groot zijn geweest als Pluto.
WIST U DAT…
De theorie heeft wel een zwakke schakel. Want als het goud pas na de afkoeling van de aarde arriveerde, moet de maan (die toen ook al bestond) toch ook door de asteroïden geraakt zijn en siderofielen bevatten? Toch bevindt zich op de maan onevenredig weinig materiaal. Hoe kan dat? De onderzoekers stellen dat een aantal grote asteroïden simpelweg de aarde in plaats van de maan raakten, maar anderen zijn niet overtuigd. “Het is voorstelbaar, maar ik weet niet zeker of dit het probleem oplost,” meent expert Ian Sanders. “Het lijkt raar dat de maan op de één of andere manier gewoon geluk heeft gehad.”