Asteroïde bedreigt aarde in 2182

De kans dat asteroïde 1999 RQ36 binnen 200 jaar in botsing komt met de aarde is één op duizend. Dit beweren Spaanse wetenschappers. De kans is één op tweeduizend dat de inslag van de 560 meter grote planetoïde plaatsvindt in 2182. Is er nu al reden tot paniek?

De wetenschappers hebben het object nauwkeurig bestudeerd, dankzij 290 optische observaties en dertien radarmetingen. Toch bestaat er een zekere baanonzekerheid, omdat de baan van de asteroïde beïnvloed kan worden door het Yarkovsky-effect. Straling – bijvoorbeeld van de zon – oefent kracht uit op het kleine hemellichaam, waardoor de baan van een object verschuift. Deze thermische kracht kan in de loop van de tijd veel effect hebben, en banen van objecten vele kilometers verleggen.

Onbetrouwbaar
Daarnaast trekken de aarde en de zon aan asteroïde 1999 RQ36. Er zijn dus genoeg onzekerheden om rekening mee te houden. Daarom kijken wetenschappers niet verder dan het jaar 2200, omdat gegevens dan steeds onbetrouwbaarder worden.

Apophis
Overigens moeten we de inslagkans op dit moment nog met een korreltje zout nemen. Herinnert u zich 99942 Apophis nog? Op 27 december 2004 dachten wetenschappers dat de inslagkans van deze asteroïde in 2029 hoog zou zijn: 2,7 procent. Na meer metingen daalde de inslagkans naar zo goed als nul procent.

Dalen of stijgen?
Kortom, wanneer wetenschappers asteroïde 1999 RQ36 onderwerpen aan meer metingen, zal de inslagkans hoogstwaarschijnlijk dalen. De aarde is namelijk slechts een ‘zandkorrel’ in het grote en uitgestrekte zonnestelsel. Toch bestaat er een kleine kans dat de inslagkans van een object stijgt. In dat geval is het oppassen geblazen!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd