Asteroïde 2012 DA14 gaat aarde niet raken

De asteroïde 2012 DA14 scheert volgend jaar vlak langs de aarde. Maar we hebben er echt niets van te vrezen, zo blijkt.

De asteroïde houdt de gemoederen al enige tijd bezig. Reden voor NASA om met een officiële verklaring te komen waaruit wel blijkt dat de asteroïde dichtbij komt. Maar niet te dichtbij.

Dichtbij
De asteroïde 2012 DA14 komt op 15 februari 2013 het dichtst bij de aarde in de buurt. De afstand tussen de asteroïde en de aarde is dan relatief klein. Zo komt de asteroïde zelfs nog ietsje dichterbij dan de communicatie- en weersatellieten in een baan om de aarde. Uit berekeningen is gebleken dat de asteroïde ons echter niet dichter nadert dan 3,2 keer de straal van de aarde. En dus is er geen reden tot onrust, zo onderstreept NASA.

De baan van 2012 DA14. Afbeelding: NASA.

Onrust
De asteroïde werd eind februari van dit jaar ontdekt. De asteroïde zorgde in bepaalde kringen direct voor onrust, omdat observaties erop wezen dat deze wel eens op aarde in kon slaan. Inmiddels hebben wetenschappers zo’n goed beeld van de 45 meter brede asteroïde dat met zekerheid gesteld kan worden dat deze de aarde niet gaat raken.

Een asteroïde die vlak langs de aarde scheert, lijkt een mooie gelegenheid om deze eens te bekijken. Toch zal u dat hoogstwaarschijnlijk met het blote oog niet lukken. De asteroïde is namelijk niet helder genoeg.

Bronmateriaal

"Near-Earth Asteroid 2012 DA14 to Miss Earth on February 15, 2013" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd