Asteroïde 2011 AG5 vormt geen bedreiging in 2040

asteroide1

De potentieel gevaarlijke asteroïde 2011 AG5 blijkt een lieverdje te zijn. De kans dat de asteroïde in 2040 in botsing komt met de aarde is niet meer aanwezig.

Voorheen schatten wetenschappers de kans op inslag op 1 op 750. Later daalde de kans, terwijl de 140 meter brede asteroïde nu geen enkel risico meer vormt.

Wist u dat…

…wetenschappers al verschillende manieren bedacht hebben om inslagen op aarde te voorkomen? En nee, Bruce Willis wordt niet bij die plannen betrokken.

Astronomen gebruikten de Gemini North telescoop om 2011 AG5 te observeren. “Dit ging niet zonder slag of stoot, want de asteroïde is nauwelijks te zien”, vertelt teamlid Richard Wainscoat. “Toch slaagde de Gemini telescoop erin om het object in beeld te brengen.”

De wetenschappers combineerden de foto’s van de Gemini North telescoop en de kiekjes die twee weken daarvoor gemaakt zijn met de 2,2 meter telescoop van de universiteit van Hawai. Zo konden zij de baan van 2011 AG5 nog beter in kaart brengen.

Zware inslag
Stel, asteroïde 2011 AG5 zou in botsing komen met de aarde, dan zou er bij de inslag 100 megaton energie vrijkomen. Zo’n inslag is een paar duizend keer krachtiger dan de atoombommen die de Tweede Wereldoorlog eindigden. Statistisch gezien wordt de aarde één keer in de 10.000 jaar door een object met soortgelijke grootte geraakt.

Bronmateriaal

""All-Clear" Asteroid Will Miss Earth in 2040" - Gemini North telescoop
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door de Gemini North telescoop.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd