Asteroïde 2010 SO16 heeft een bizarre baan

Asteroïde 2010 SO16 draait in dezelfde baan om de zon als de aarde. Gek genoeg zorgt dit ervoor dat de baan van de asteroïde – gezien vanaf onze planeet – op een hoefijzer lijkt. Dit komt doordat de asteroïde er nooit in slaagt om de aarde in te halen.

Asteroïde 2010 SO16 werd op 17 september 2010 ontdekt door WISE. Het object heeft een diameter van enkele honderden meters. De baan van de asteroïde is op lange termijn niet erg stabiel, want het is nooit verstandig om als kleine asteroïde een baan te delen met die van een grote planeet. Toch blijkt uit computersimulaties dat het object minimaal 120.000 jaar naast de aarde kan overleven.

Hoe komt het dat de baan van de asteroïde vanaf de aarde op een hoefijzer lijkt? Eerst is het belangrijk om te weten dat objecten die verder van de zon verwijderd zijn dan onze planeet langzamer om de zon draaien dan de aarde. Objecten die minder ver van de zon verwijderd zijn dan de aarde draaien juist sneller om de moederster.

De baan van de asteroïde ligt dichter bij de zon dan de baan van de aarde. Hierdoor draait de asteroïde sneller om de zon en haalt het object de aarde langzaam in. Wanneer de asteroïde de aarde nadert, dan trekt de aarde 2010 SO16 naar zich toe. Hierdoor wordt de baan van de asteroïde tijdelijk groter dan die van de aarde, waardoor de asteroïde trager is dan onze planeet. De afstand tussen 2010 SO16 en aarde wordt op deze manier juist groter. Later slaagt de asteroïde er weer in om de oude baan te bereiken en dan begint het spelletje opnieuw.

Het resultaat: een hoefijzervorm!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd