‘Aspirine voorkomt dat kanker terugkomt’

Mensen die borstkanker overwinnen en daarna regelmatig aspirine slikken, hebben een kleinere kans om aan borstkanker te sterven. Ook is de kans dat de ziekte terugkomt of zich door hun lichaam verspreidt aanzienlijk kleiner. Dat blijkt uit onderzoek. Borstkankerpatiënten blijven na hun ziekte vaak aspirine slikken om hartziekten te voorkomen.

“Als deze ontdekkingen in andere klinische proeven worden bevestigd dan kan het nemen van aspirine wel eens een ander, simpel, goedkoop en relatief veilig middel worden dat vrouwen met borstkanker een langer en gezonder leven biedt,” concludeert onderzoeker Michelle Holmes.

Het onderzoek van Holmes startte in 1976. De 4164 proefpersonen werden dertig jaar lang nauwkeurig gevolgd. Van de vrouwen stierven er in die periode 341 aan borstkanker. Vrouwen die twee tot vijf dagen per week een aspirientje slikten hadden een 60 procent kleinere kans dat de kanker zich door hun lichaam zou verspreiden. De kans dat ze aan kanker zouden sterven nam met 71 procent af. Zes tot zeven aspirientjes per week veranderde deze twee percentages respectievelijk in 43 en 64 procent.

Het lijkt erop dat ook andere medicijnen die door de vrouwen geslikt werden de risico’s van kanker verkleinden. Het gaat dan onder meer om ontstekingsremmers zoals ibuprofen en naproxen. Helaas is de hoeveelheid data omtrent deze medicatie beperkt en kan de invloed van deze pillen niet met zekerheid worden vastgesteld.

De onderzoekers weten niet precies hoe aspirine en ontstekingsremmers de tumoren beïnvloeden, maar vermoeden dat de medicatie de kans op een ontsteking verkleint en zo de overlevingskans vergroot. Aspirine zou ook invloed hebben op maagkanker, hart- en vaatziekten en beroertes. Het medicijn heeft zowel effect op tumoren die door hormonen gevoed worden als tumoren die anderszins tot stand komen.

Holmes’ team benadrukt dat aspirine vanwege de bijwerkingen niet tijdens het ondergaan van bestraling of chemotherapie mag worden geslikt. Ook het overmatig slikken van aspirine wordt afgeraden, omdat het medicijn maagbloedingen kan veroorzaken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd