Het is al vaak onderzocht: dagelijks een aspirientje zou allerlei gezondheidsvoordelen hebben. Een nieuwe studie ondersteunt die bevindingen. Wie regelmatig aspirine slikt, zou minder kans hebben op darmkanker, vooral bij een ongezonde leefstijl.
Doel van de studie was om de groep mensen te vinden die meer kans heeft om te profiteren van aspirine om zo tot een gepersonaliseerde preventiestrategie te komen, legt onderzoeker Andrew Chan uit van het Massachusetts General Hospital. In de VS is darmkanker de op een na belangrijkste doodsoorzaak door kanker.
Ingetrokken richtlijn
Er was ooit al een Amerikaanse richtlijn die een lage dosis aspirine adviseerde om hart- en vaatziekten en darmkanker te voorkomen bij mensen tussen de 50 en 59 jaar, de grootste risicogroep. In 2016 werd dit advies echter gedeeltelijk ingetrokken, omdat aspirine ook het risico op bloedingen in het spijsverteringsstelsel verhoogt.
Sindsdien is er discussie over het nut van aspirine. Daar wilden de Amerikaanse onderzoekers nuance in brengen. Ze keken naar gezondheidsdata van meer dan 100.000 mensen, die deelnamen aan langlopende gezondheidsstudies. Daarbij vergeleken ze simpelweg het aantal darmkankergevallen bij de groep die regelmatig aspirine nam met het aantal gevallen van de ziekte bij de groep die de pijnstiller niet slikte. Regelmatig aspirinegebruik is in dit geval twee of meer pillen van 325 mg per week of dagelijks tabletten van 81 mg.
Tien jaar gevolgd
De deelnemers werden gevolgd vanaf een gemiddelde leeftijd van 49,4 jaar. De kans dat zij in de tien jaar daarna darmkanker kregen, was 1,98 procent voor de aspirineslikkers en 2,95 procent voor de overige deelnemers. Het voordeel was het grootst voor degenen die het ongezondst leefden. Zij hadden een kans van 3,4 procent op colorectale kanker zonder aspirine. Namen ze wel regelmatig een dosis dan daalde het risico naar 2,12 procent. Bij de gezondst levende groep hielp aspirine nauwelijks: de kans daalde van 1,6 naar 1,5 procent als ze dagelijks een pilletje namen. De gezonde leefstijl werd gemeten op basis van BMI, roken, alcoholgebruik, lichaamsbeweging en gezonde voeding.
“Onze resultaten laten zien dat aspirine het verhoogde risico op darmkanker bij degenen met meerdere risicofactoren behoorlijk kan verlagen”, zegt onderzoeker Daniel Sikavi. “Degenen met een gezondere levensstijl hebben al een lager risico op colorectale kanker en ook zij hebben nog enig voordeel van aspirine, al is het minder duidelijk.” Volgens de onderzoekers zouden artsen moeten overwegen om aspirine aan te bevelen bij patiënten die niet zo gezond leven. Hoeveel zij dan zouden moeten nemen? In deze studie kregen de deelnemers minimaal twee keer per week een standaarddosis van 325 mg, maar volgens eerder onderzoek zou een dagelijkse lage dosis van 81 mg nog beter werken, aldus de onderzoekers.
Ontstekingsremmende werking
Het is bijzonder dat aspirine zulke gezondheidsvoordelen heeft, maar de vraag is hoe dat werkt. Eerdere studies vonden bewijs dat aspirine de productie van ontstekingsbevorderende eiwitten, die bekendstaan als prostaglandinen, afremt. Deze eiwitten zouden de kans op kanker vergroten. Aspirine zou ook ongecontroleerde celgroei tegengaan en de immuunrespons tegen kankercellen beïnvloeden. Ook zou het middel de ontwikkeling van bloedvaten blokkeren, die voedingsstoffen aan kankercellen leveren. Er zijn dus meerdere mechanismen waardoor aspirine kanker kan voorkomen.
De mogelijke bijwerkingen van dagelijks aspirinegebruik zijn echter niet meegenomen in deze studie, zoals bijvoorbeeld maag- of darmbloedingen. Ook is weliswaar een groot aantal risicofactoren voor darmkanker gemeten, maar het kan zijn dat er nog andere factoren een rol hebben gespeeld.
Eerder schreven we al dat aspirine de kans op diabetes behoorlijk kan verlagen. 65-plussers in Australië kregen vijf jaar lang een dagelijkse lage dosis van 100 mg aspirine of een placebo. Zowel de deelnemers als de wetenschappers wisten niet wie wat kreeg. De aspirineslikkers bleken aan het eind van de studie 15 procent minder kans te hebben op diabetes type 2. De ontstekingsremmende werking van het middel zou ten grondslag liggen aan het positieve effect. Maar nare bijkomstigheid volgens een andere studie: de aspirineslikkers liepen bijna 40 procent meer kans op een bloeding in het spijsverteringsstelsel.