Aspirine rekent af met migraine

Een enkele dosis aspirine is voldoende om de ellende die migraine met zich meebrengt (deels) weg te nemen. Dat concluderen onderzoekers. De helft van de proefpersonen had na het nemen van het pilletje minder hoofdpijn. Bij een kwart ging de pijn geheel weg.

De onderzoekers bestudeerden 4.222 mensen en ontdekten dat 900 tot 1000 milligram aspirine ervoor zorgde dat een kwart van hen klachtenvrij was. In iets meer dan de helft van alle gevallen verminderde aspirine de hoofdpijn.

Onvoldoende
Ook voorkwam het pilletje misselijkheid, braken en sterke gevoeligheid voor licht. Deze symptomen werden nog minder wanneer de aspirine gecombineerd werd met metodopramide. De pijn werd door deze combinatie echter niet minder. “Aspirine en metoclopramide is een goede aanpak van acute migraine-aanvallen, maar voor velen zal dat onvoldoende zijn,” meent anesthesist Andrew Moore.

Sumatriptan
Aspirine en metoclopramide hadden samen hetzelfde effect als 50 milligram sumatriptan (het gangbare medicijn tegen migraine). Pas als er 100 milligram sumatriptan werd toegediend, was dat medicijn krachtiger dan de combinatie.

Het lijkt misschien niet zo bijzonder: een pijnstiller als aspirine die de pijn verlicht, maar dat is het wel. De onderzoekers hopen namelijk uiteindelijk de beste migrainebehandeling te ontwikkelen en de medicijnen die hierbij komen kijken, moeten bij voorkeur zonder doktersrecept verkrijgbaar zijn. Vandaar dat de aspirine in principe boven de sumatriptan wordt verkozen. Nader onderzoek moet uitwijzen of aspirine (gemixt of niet) sumatriptan echt kan vervangen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd