‘Aspirine beschermt tegen darmkanker’

Mensen die dagelijks een aspirientje slikken, beschermen zo hun darmen tegen kanker. Dat beweren onderzoekers van de Oxford University. Ze bestudeerden 14.000 patiënten en ontdekten dat een dagelijks aspirientje een kwart van de mensen beschermt tegen darmkanker en het aantal doden door darmkanker met eenderde vermindert.

Aspirientjes worden wereldwijd al door velen geslikt, omdat ze beschermen tegen beroertes en hartproblemen. Maar er zijn ook veel mensen die de pilletjes bewust links laten liggen vanwege de bijwerkingen ervan. Nu blijkt dat het aspirientje ook beschermt tegen darmkanker zwakt dat laatste argument in het kader van ‘het doel heiligt de middelen’ verder af, zo stellen de onderzoekers.

WIST U DAT…

…een stapeltje geld bij pijn nog beter werkt dan aspirine?

De wetenschappers volgden 14.000 mensen twintig jaar lang om te achterhalen wat de invloed van aspirine op hun gezondheid was. Ze ontdekten dat de mensen die dagelijks een aspirientje slikten 24 procent minder kans hadden op darmkanker. De kans dat ze door deze ziekte zouden sterven, werd zelfs 35 procent kleiner.

De onderzoekers stellen vast dat aspirine zeker bijwerkingen heeft, maar dat deze relatief onschuldig zijn. Daar komt bij dat aspirine die preventief geslikt wordt een heel andere dosis heeft dan de aspirine die mensen tegen bijvoorbeeld hoofdpijn innemen. Over het algemeen is de preventieve variant ongeveer net zo sterk als een kwart van een ‘gewone’ aspirine.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd