Aspirine beschermt mogelijk tegen huidkanker

Veelvuldig gebruikte pijnstillers zoals aspirine en ibuprofen beschermen ons lichaam mogelijk tegen huidkanker. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

De onderzoekers bestudeerden de medische gegevens van duizenden Denen die tussen 1991 en 2009 te horen kregen dat ze huidkanker hadden. De wetenschappers richtten zich op drie soorten kanker: melanoom, basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. De onderzoekers waren vooral benieuwd welke medicijnen de Denen slikten. De resultaten werden vergeleken met die van een controlegroep: meer dan 178.000 Denen die geen huidkanker hadden.

Resultaten
De Denen die meer dan twee soorten NSAID’s (ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals ibuprofen of aspirine) slikten, hadden dertien procent minder kans op een melanoom dan mensen die twee of minder soorten NSAID’s slikten. De kans op plaveiselcelcarcinoom daalde door het slikken van meer dan twee soorten NSAID’s met zo’n vijftien procent. De ontstekingsremmers leken geen effect te hebben op het ontstaan van basaalcelcarcinoom. Wel kwam deze vorm van huidkanker bij mensen die twee of meer ontstekingsremmende geneesmiddelen slikten minder vaak voor op plaatsen die minder aan zonlicht worden blootgesteld (alle lichaamsdelen behalve de nek en het hoofd).

WIST U DAT…

Meer onderzoek
Het onderzoek suggereert dat verschillende pijnstillers de kans op bepaalde soorten kanker verkleint. “Met dit mogelijk beschermende effect zou rekening gehouden moeten worden wanneer mensen de voordelen en nadelen van NSAID’s bespreken,” stelt onderzoeker Sigrún Alba Jóhannesdóttir.

Meer onderzoek moet uitwijzen of pijnstillers daadwerkelijk geschikt zijn als preventief middel tegen huidkanker. Het is dan ook zeker niet aan te raden om pijnstillers in dit stadium ter preventie van huidkanker te slikken. Eerst moet uitgezocht worden welke dosis nodig is en of de nadelen van de pijnstillers (zo kan aspirine bijvoorbeeld leiden tot maagbloedingen) tegen de voordelen (het eventueel voorkomen van huidkanker) opwegen. Het volledige onderzoek is later vandaag onder de titel ‘Nonsteroidal anti-inflammatory drugs and the risk of skin cancer: A population-based case-control study‘ terug te vinden in het blad CANCER.

Bronmateriaal

"Commonly Used Painkillers May Protect Against Skin Cancer" - Wiley.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Andrew Ranta (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd