Artsen googelen hun patiënten beter niet

Hebt u ooit tegen uw arts gelogen? Misschien doet u dat in het vervolg beter niet, want het zou wel eens kunnen dat uw arts u googelt om te achterhalen of hij niet wordt voorgelogen. Dat hebben enkele psychiaters uit de Verenigde Staten toegegeven.

“Hulpverleners moeten hun patiënt niet googelen als ze daar geen toestemming voor hebben gekregen,” stellen ethici Maartje Schermer en Evert van Leeuwen dinsdag in het Nederlands Dagblad. “Dat kan de vertrouwensband tussen arts en patiënt ernstig schaden.”

Schermer en Van Leeuwen nemen aan dat dit ook in Nederland regelmatig gebeurt. Het KNMG heeft ondertussen al gezegd dat het geen richtlijnen heeft voor het gebruik van internet, maar de gedragsregels zouden schrijven dat ‘de arts niet verder mag doordringen in de privésfeer van de patiënt dan voor de medische hulp noodzakelijk is’.

“Als een arts bepaalde informatie wil achterhalen, moet hij eerst nakijken of hij dat niet gewoon via de patiënt zelf kan verkrijgen,” aldus Schermer en Van Leeuwen. De Psychologenvereniging NIP raadt artsen af om hun patiënten te googelen.

In tegenstelling tot de NIP wijst de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie erop dat informatie via het internet voor iedereen toegankelijk is. Toch zou de arts dit van te voren met de patiënt kunnen bespreken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd