Armen vol gas ontdekt in Comacluster

arm

Wetenschappers hebben met behulp van röntgenobservatorium Chandra hele lange armen, bestaande uit heet gas ontdekt in het Comacluster. De armen zijn zeker 500.000 lichtjaar lang.

Het Comacluster is een bijzonder cluster, omdat het uit meerdere clusters bestaat. Waarschijnlijk hebben zich in een ver verleden twee clusters bij het Comacluster gevoegd. En daarbij zouden ook de armen zijn ontstaan.

Afbeelding: NASA / CXC / MPE / J.Sanders et al / SDSS.
Afbeelding: NASA / CXC / MPE / J.Sanders et al / SDSS.
Het gas waaruit de armen bestaan, is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de clusters die zich bij het Comacluster hebben gevoegd. Op het moment dat zij één werden met het Comacluster zijn ze het hete gas kwijtgeraakt. Op basis van onder meer de lengte van de armen kunnen de onderzoekers concluderen dat de armen ongeveer 300 miljoen jaar oud zijn.

De ontdekking van de armen kan onderzoekers niet alleen inzicht geven in de totstandkoming van het Comacluster, maar ook in de huidige toestand van het cluster. De meeste modellen voorspellen dat het een turbulente bedoening moet zijn in het cluster, aangezien het een samensmelting is van verschillende clusters. Maar dat blijkt niet het geval te zijn: de lange armen zijn vrij vlak, wat erop wijst dat er in het gas amper sprake is van turbulentie. Waarschijnlijk komt dat door de grootschalige magnetische velden in het Comacluster: die zorgen ervoor dat er weinig turbulentie in het gas optreedt.

Bronmateriaal

"Coma Cluster: Clues to the Growth of the Colossus in Coma" - Harvard.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / CXC / MPE / J.Sanders et al / SDSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd