Arme mensen leven ongezonder dan rokers

 GEZONDHEID  Welke Amerikanen leven het kortst in goede gezondheid? Rokers of mensen met obesitas? Het antwoord is verrassend: geen van beiden. Arme mensen spannen de kroon. Zij leven gemiddeld 8,2 jaar minder in goede gezondheid. Bij rokers is dit ‘slechts’ 6,6 jaar; bij mensen met obesitas 4,2 jaar.

Volgens wetenschappers van de universiteit van Columbia heeft eenderde van de Amerikanen een laag inkomen. Waarom zij ongezonder zijn dan rokers wijst het onderzoek niet uit, maar mogelijk heeft het te maken met een combinatie van factoren. Arme mensen roken niet alleen vaker dan rijke mensen, ze eten ook vetter, zijn vaker dik, leven in een minder schone omgeving en hebben vaker gezondheidsproblemen.

“En waarschijnlijk ligt het gemiddeld aantal gezonde jaren bij armen nog veel lager”, onthult onderzoeker Peter Muennig. “We hebben mensen in gevangenissen en chronische behandelfaciliteiten niet meegeteld.”

Andere Amerikaanse bevolkingsgroepen met minder gezonde levensjaren zijn schoolverlaters, niet-Spaanse allochtonen, alcoholisten en onverzekerden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd