Arme begrijpt uw emoties beter

Geld maakt niet gelukkig, maar ook niet sociaal vaardig. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Californië. Mensen die armer zijn en lager op de socio-economische ladder staan, kunnen zich beter inleven in anderen dan mensen met veel geld en een hoge status. Ook zijn mensen die minder te besteden hebben opvallend genoeg een stuk guller.

De onderzoekers verzamelden 200 medewerkers van de universiteit. Daar waren goedbetaalde managers en minder vermogende administratief medewerkers bij. De onderzoekers achterhaalden van alle proefpersonen ook hun opleiding en onderwierpen ze daarna aan de eerste test. De proefpersonen kregen foto’s van mensen te zien en moesten de gezichtsuitdrukking onder woorden brengen. De mensen die enkel de middelbare school hadden afgerond, scoorden hierbij aanzienlijk beter dan de proefpersonen met een universitaire opleiding.

Solliciteren
In een tweede test moesten 106 studenten met elkaar communiceren tijdens een nep sollicitatiegesprek. Tijdens het gesprek moesten ze de emotie van zichzelf en de ander beoordelen. De studenten die hoger op de socio-economische ladder stonden, deden het veel slechter dan de anderen.

WIST U DAT…

Interessante manipulatie
De onderzoekers vermoedden dat mensen met een hogere status en meer geld meer op zichzelf gericht waren en daarom de emoties van anderen niet goed in konden schatten. Om te kijken of dat klopte, organiseerden ze een derde experiment waaraan 81 studenten deelnamen. De onderzoekers vroegen de proefpersonen om een heel rijke persoon in gedachten te nemen (bijvoorbeeld Bill Gates). Daarna moesten ze zichzelf op de socio-economische ladder plaatsen. De rijke persoon stond bovenaan die ladder. De studenten plaatsten zich vanzelfsprekend onder de rijke persoon. Maar opvallend genoeg plaatsten ze zichzelf veel lager dan ze normaal gesproken (zonder Bill Gates in gedachten te hebben) zouden doen. Een tweede groep studenten moest een heel arm iemand in gedachten nemen en zichzelf in verhouding met deze persoon op de ladder plaatsen. Zij plaatsten zich weer veel hoger dan ze normaal zouden doen. Vervolgens moesten de studenten 36 close-up foto’s van ogen bekijken en de emotie beoordelen. Opvallend genoeg scoorden de mensen die Bill Gates in gedachten hadden gehad veel beter dan de andere groep. En dat is interessant. “Als je ze manipuleert dan scoort de hogere klasse weer beter,” concludeert onderzoeker Michael Kraus.

Dat de lagere klasse normaal gesproken beter is in het aflezen van emoties heeft volgens de onderzoekers mogelijk te maken met hun behoefte. Iemand uit de lagere klasse heeft de meelevendheid nodig om beter te reageren op sociale bedreigingen. “Het geeft je ook de mogelijkheid om te reageren op sociale kansen.” Het feit dat de lagere klasse ook guller is, vloeit hier mogelijk uit voort. “Ze (mensen in de lagere klasse, red.) zijn alerter op de behoefte van anderen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd