Ark van Noach was rond

 GESCHIEDENIS  Het verhaal over de ark van Noach is een bekend bijbelverhaal. In Genesis staat exact hoe lang en hoe breed de boot was. Wetenschappers hebben echter een kleitablet gevonden waar in oud-Babylonisch iets heel anders staat. De ark was niet langwerpig, maar juist rond.

Het tablet is ongeveer 3.700 jaar oud en is ergens in het Midden-Oosten gevonden door Leonard Simmons. De relikwie werd doorgegeven aan zijn zoon Douglas, die het voorwerp liet vertalen door de expert Irving Finkel. De tekst op het tablet vertelde hoe de ark eruit zag. “Mensen zien de ark als een normale langwerpige boot. Een boot die wordt gebruikt om over de oceaan te reizen”, vertelt Finkel. “Maar de ark hoefde nergens naar toe, het hoefde alleen te drijven. De vorm maakte dus niets uit.”

Op het tablet spreekt God met Atram-Hasis, een Sumeriaanse koning die voor de vloed leefde: het Noach-figuur uit eerdere versies van het arkverhaal. “Atram-Hasis, volg mijn advies op, dan leef je voor altijd”, spreekt God op het kleitablet. “Vernietig je huis en bouw een boot. (..) Zorg dat de boot cirkelvormig is. Zorg dat de lengte en breedte hetzelfde zijn.”

Het blijft apart dat het tablet zo lang verborgen bleef. “Mijn vader had het tablet altijd in een theekist zitten”, vertelt zoon Douglas. “Toen ik het een keer meenam naar het Brits Museum, was Irving Finkel enorm enthousiast. Als je het tablet vasthoudt, voel je je direct verbonden met het verleden.”

Volgens verhalen ligt Noach’s ark ergens in Turkije. Helaas is de ark nog nooit gevonden, ondanks de vele wetenschappelijke expedities. De ark is – volgens de Bijbel – het enige object dat overbleef nadat de aarde onder water werd gezet. Daarom is het van historisch groot belang om het vaartuig te vinden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd