Ares I geeft astronauten een rustig ritje

 ASTRONOMIE  Ingenieurs hebben een manier gevonden om astronauten zonder al teveel kleerscheuren met de Ares I raket te lanceren. Er wordt een isolatiemodule geïnstalleerd op de raket. Daarnaast komt er een vloeibare zuurstofverdamper. Hierdoor hebben astronauten in de Orion capsule niet veel last van vibraties tijdens de lancering.

“De isolatiemodule absorbeert schokken”, vertelt Jeff Hanley van NASA. “De LOX verdamper gaat de akoestische reactie van de raket tegen, waardoor trillingen worden weggefilterd.”

NASA maakt zich al sinds 2007 zorgen over teveel schokken bij de lancering. Schokken worden veroorzaakt door brandstoftrillingen: een fenomeen dat bekend is bij solide raketmotoren. Vibraties van de brandende brandstof golven door de rest van de raket; inclusief de bemande Orion capsule.

De test met de Ares I-X raket in oktober wees uit dat het wel meeviel met de trillingen. Toch neemt NASA het zekere voor het onzekere en worden de extra modules geïnstalleerd. In 2015 worden de eerste NASA-astronauten met de Ares I raket gelanceerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd