Archeologen vinden schat in Italië

Wetenschappers hebben bij het eilandje Pantelleria een heuse schat gevonden. De schat bestaat uit meer dan 3000 bronzen munten.

De munten stammen uit de periode tussen 264 en 241 voor Christus. In totaal zijn er 3422 bronzen munten teruggevonden.

Hetzelfde
Opvallend genoeg zijn de muntstukken allemaal hetzelfde. Op de ene kant staat een godin van Carthago afgebeeld en op de andere kant een paard. “Omdat alle munten hetzelfde zijn, denken we dat het geld bedoeld was om een instantie te betalen,” legt onderzoeker Leonardo Abelli uit. “Bij gewone commerciële transacties werden verschillende soorten munten gebruikt.”

WIST U DAT…

…onlangs ook al een boeg werd aangetroffen die de Punische Oorlogen nog heeft meegemaakt?

Ophalen
Hoe de munten op de bodem van de zee belandden? Dat blijft gissen, maar de onderzoekers hebben wel een idee. Om wat voor reden dan ook achtten de mensen die de schat aan boord hadden het nodig om deze te verstoppen. Ze legden de munten in relatief ondiep water. “Ze hoopten dat ze deze later weer op konden halen.” Naast de munten werd inderdaad een groot anker aangetroffen dat mogelijk de plaats van de munten moest markeren.

De munten stammen uit een belangrijke periode uit de geschiedenis. Het eilandje waarbij de munten zijn aangetroffen was in deze tijd namelijk regelmatig betrokken bij oorlogen. In 255 voor Christus veroverde Rome het eilandje tijdens de Eerste Punische Oorlog. Een jaar later verloor Rome het eiland. Tijdens de Tweede Punische Oorlog nam Rome het eilandje echter weer in bezit.

Bronmateriaal

"Sunken treasure found in the seas of Sicily" - News.discovery.com
De rechten op de foto's in dit artikel behoren toe aan Pantelleria Ricerche.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd