Archeologen vinden spookachtig scheepswrak

Archeologen hebben in Lake Michigan een 112 jaar oud scheepswrak gevonden. De L.R. Doty verging in 1898 tijdens een zware storm. Het koude water heeft de 90 meter lange boot uitstekend geconserveerd. Dat levert spookachtige, exclusieve foto’s op die Scientias natuurlijk voor u op een rijtje heeft gezet.

L.R. Doty vertrok met een laadruim vol granen vanuit Chicago, met als eindbestemming Ontario, Canada. Maar het schip kwam terecht in een zware storm waarin de golven tot negen meter reikten. Theoretisch gezien was dat geen enkel probleem: Doty was nog maar vijf jaar oud en was met ijzeren bogen versterkt.

Met man en kat
Toch ging het mis. Doty trok een kleiner schip: Olive Jeanette. De storm liet de touwen knappen en toen Doty de Olive te hulp schoot is het roer waarschijnlijk gebroken waarop het schip gedoemd was om te zinken. “Toen het roer brak moet de bemanning geweten hebben dat ze zouden sterven,” vermoedt archeoloog Brendon Baillod. “Ze hebben waarschijnlijk nog een uur gehad om zich met dat lot te verzoenen.” Alle zeventien bemanningsleden kwamen om en ook de scheepskatten Dewey en Watson verdronken.

Ketelruim
Archeoloog Baillod kon het verhaal van de Doty niet loslaten en bleef zich erin verdiepen. Hij probeerde te achterhalen waar het schip gezonken was en stuurde er zodra de kans zich voordeed duikers op af. Met succes. De duikers vonden het schip overeind en intact. Zelfs het graan bevond zich nog in de laadruimte. De kans is groot dat ook de lichamen van de bemanning nog geheel intact zijn. Waarschijnlijk hebben de scheepslui zich in het ketelruim verzameld. De duikers hebben dat deel van het schip echter nog niet bezocht.

Verrot
Er zijn geen plannen om het schip boven water te houden. Archeologen zijn bang dat blootstelling aan lucht ervoor zorgt dat de Doty alsnog snel verrot.

Wisconsin
Officieel behoort het wrak nu toe aan de staat Wisconsin. Naar schatting liggen er nog duizenden scheepswrakken op de bodem van Lake Michigan. Vijfhonderd daarvan zouden nog in zo’n goede staat zijn dat archeologen er iets mee kunnen.

Archeoloog Brendon Baillod voorzag Scientias.nl van enkele mooie, maar spookachtige kiekjes van het schip dat al 112 jaar op de bodem van de zee ligt. Toch zou u dat niet zeggen: het lijkt wel alsof de kapitein elk moment nog om de hoek kan komen kijken. De foto’s zijn gemaakt door John Scoles.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd