Archeologen ontdekken tempel à la Ikea

Onderzoekers hebben in Italië de restanten van een tempel uit de zesde eeuw voor Christus gevonden. Het gebouw werd vergezeld door zeer gedetailleerde instructies met betrekking tot de montage en heeft daarmee veel weg van een doe-het-zelfpakket à la Ikea.

Bijna elk deel van de tempel is gegraveerd met aanwijzingen voor de bouw. Er staat precies aangegeven hoe de stukken in elkaar passen. De bouwers hanteerden een handig systeem door stenen als mannelijk en vrouwelijk te bestempelen en met symbolen en cijfers aan te geven hoe deze in elkaar pasten. “Totnogtoe hebben we zo’n honderd beschreven fragmenten ontdekt,” vertelt archeoloog Massimo Osanna.

De onderzoekers deden de vondst in het zuiden van Italië waar kolonisten en handelaren uit het oude Griekenland zich in de achtste eeuw voor Christus vestigden. Ze richtten een aantal steden en staten op die samen bekend staan onder de naam Magna Graecia (letterlijk: Groot-Griekenland).

De archeologen vermoeden dat de adel in dit gebied gek was op de Griekse stijl. Om aan alle vraag te kunnen voldoen, zouden de lokale aannemers met het idee zijn gekomen om snel en goedkoop in Griekse stijl te kunnen bouwen. En zo ontstond het doe-het-zelfpakket.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd