Archeologen ontdekken priesterlijke lootjes

Archeologen hebben in een Egyptische tempel meer dan honderd potscherven met daarop de namen van tientallen priesters ontdekt. De wetenschappers vermoeden dat de scherven gebruikt werden als ‘lootjes’: er werd één scherf blind gepakt en de priester wiens naam daarop vermeld stond, mocht een specifieke religieuze taak op zich nemen.

“We hebben zo’n 150 scherven gevonden,” vertelt onderzoeker Mario Capasso. “Het grootste deel was beschreven met namen van priesters die in de tempel werkten. Een naam die steeds terugkeert, is die van de priester Satabous.”

WIST U DAT…

Waarschijnlijk werden de scherven gebruikt om taken te verdelen. Het werkte net zo als het trekken van lootjes. “De priester wiens naam op de getrokken scherf stond, was voorbestemd om een specifieke religieuze rol op zich te nemen.”

Soknopaiou Nesos is een Egyptisch dorpje. Letterlijk betekent het: ‘het eiland van Soknopaiou’ oftewel: het eiland van de krokodilgod. Het gebied heeft veel geschreven teksten nagelaten. Zo is er veel papyrus en ander beschreven materiaal gevonden. De scherven kunnen daar nu aan worden toegevoegd: ze vormen welbeschouwd een archief aan personeelsgegevens.

De tempel van de krokodilgod. Foto: Mario Capasso

Ook de foto bovenaan het artikel is gemaakt door Mario Capasso.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd