Archeologen ontdekken ‘mini-Pompeii’

Archeologen hebben in Noorwegen zeer goed bewaard gebleven aardewerk ontdekt. De potten zijn ongeveer 5.500 jaar oud en werden duizenden jaren geleden razendsnel toegedekt door een zandstorm. Een catastrofe voor de inwoners van het gebied, maar het levert nu een onaangetast ‘mini-Pompeii’ met hele en te repareren potten op.

“Het is voor het eerst dat we zo’n ontdekking in Noorwegen doen,” merkt professor Håkon Glørstad op. “Kleipotten uit deze periode zijn meestal in kleine stukjes gebroken. Hier vinden we ze bijna geheel intact.”

Het gebied waarin de opgravingen gedaan worden, ligt nu zo’n elf meter boven zeeniveau, maar dat was ooit wel anders. Zo’n 5.500 jaar geleden lag het aan het water. “In deze periode was Noorwegen veel droger dan vandaag en kwamen zandstormen regelmatig voor.”

Behalve potten zijn ook diverse houten kunstwerken, pijlpunten en gereedschappen gevonden. De ontdekking vertelt de onderzoekers niet alleen meer over het leven en de voorwerpen uit de Steentijd, maar ook over Noorwegen zelf. Blijkbaar is de kustlijn door de jaren heen sterk veranderd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd