Archeologen ontdekken exacte geboorteplaats van Boeddha en bevestigen de oude verhalen

boeddha

Wetenschappers hebben in Nepal de exacte geboorteplaats van Boeddha ontdekt. De resten van het huis stammen uit de zesde eeuw voor Christus en suggereren niet alleen dat Boeddha rond die tijd ter wereld kwam, maar ook dat hij – precies zoals de verhalen vertellen – in een tuin, onder een boom het levenslicht zag.

De onderzoekers deden hun opgravingen in de Maya Devi-tempel in Lumbini. De tempel werd – na door de jungle te zijn overwoekerd en vergeten – in 1896 herontdekt. Direct werd gesteld dat dit de geboorteplaats van Boeddha moest zijn. Onderzoekers baseerden die conclusie op een pilaar die bij de tempel werd gevonden. Op de pilaar staat beschreven hoe een machtige leider een bezoek bracht aan de geboorteplaats van Boeddha: Lumbini. De pilaar in kwestie stamde uit de derde eeuw voor Christus.

Tempel
Hoewel de tempel meer dan honderd jaar geleden al werd herontdekt, zijn verschillende delen ervan nog steeds niet blootgelegd. Archeologen hebben nu een nieuw deel van de tempel blootgelegd en kunnen zo het eerste stukje van Boeddha’s levensverhaal bevestigen. Volgens dat verhaal werd Boeddha in een tuin in Lumbini geboren. Tijdens de bevalling hield zijn moeder een boom vast.

Een voorstelling van de geboorte van Boeddha. Afbeelding: Sacca (via Wikimedia Commons).
Een voorstelling van de geboorte van Boeddha. Afbeelding: Sacca (via Wikimedia Commons).
Houten structuur
De archeologen troffen onder een aantal stenen tempels een houten structuur aan die uit de zesde eeuw voor Christus stamde. In het midden van de houten structuur bevindt zich een open ruimte. De tempels die op de houten structuur werden gebouwd, handhaven die open ruimte ook. Het suggereert volgens de onderzoekers dat hier inderdaad een stukje tuin was aangelegd, met in het midden een boom waar omheen gebouwd moest worden.

Zesde eeuw
“Er is heel weinig bekend over het leven van Boeddha, behalve dan wat teksten en overleveringen ons vertellen,” vertelt archeoloog Robin Coningham. Zo is nog altijd onbekend wanneer Boeddha nu precies ter wereld kwam. Sommige onderzoekers denken dat hij ergens in de derde eeuw voor Christus geboren werd. “Wij dachten: waarom gaan we niet terug naar de archeologie om enkele vragen omtrent zijn geboorte te beantwoorden?” En met succes: de 2600 jaar oude structuur suggereert dat Boeddha in de zesde eeuw voor Christus ter wereld kwam en lijkt het geboorteverhaal van Boeddha te bevestigen.

Het onderzoek naar de geboorteplaats van Boeddha werd mede mogelijk gemaakt door geld van de National Geographic Society dat zo bijdraagt aan een beter beeld van één van de oudste religieuze stromingen ter wereld die ongeveer een half miljard volgers telt. Op de site van National Geographic is een filmpje over de vondst te zien.

Bronmateriaal

"Archaeological Discoveries Confirm Early Date of Buddha's Life" - National Geographic Society (via Sciencedaily.com).
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Wikimedia Commons.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd