Archeologen leggen tombe en legende bloot

 GESCHIEDENIS  De legende vertelt dat de Chinese koning Cao Cao (208-280 na Christus) zo’n 72 tombes liet bouwen. Anno 2009 leken weinigen die grote verhalen nog serieus te nemen, maar archeologische opgravingen rekenen deels af met sceptici: wetenschappers hebben het mausoleum van Cao Cao gevonden.

In het graf zijn totnogtoe drie lichamen gevonden. Een man van ongeveer zestig, een vrouw van in de vijftig en een vrouw tussen de 20 en 25 jaar oud. De oudere man zou Cao Cao zijn. De oudere vrouw zijn echtgenote. De jongere dame zou een compagnon van de koningin zijn geweest.

Men stuitte ongeveer een jaar geleden op het graf. Een steen met daarop de inscriptie King Wu of Wei was het eerste teken dat de legende leek te gaan bevestigen. In een jaar tijd hebben archeologen zo’n 250 relieken uit een tweekamertombe gehaald. De tombe heeft een oppervlakte van zo’n 740 vierkante meter. Een 40 meter lange tunnel verschaft toegang tot het mausoleum. De tombes liggen vlakbij Yecheng – het politieke centrum van de oude dynastie.

Nader onderzoek moet ons meer leren over de tijd van Cao Cao. De archeologen verwachten bovendien in de omgeving van het mausoleum nog meer graven te vinden; meestal maakt een graftombe deel uit van een grotere begraafplaats.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd