Archeologen gaan opnieuw aan de slag in Troje

Archeologen gaan de resten van de overbekende stad Troje opnieuw onderzoeken. Hoewel de stad al veelvuldig door wetenschappers onder de loep is genomen, verwachten de archeologen er toch nog een schat aan nieuwe informatie op te doen.

De opgravingen starten volgend jaar en worden geleid door professor William Aylward van de universieit van Wisconsin-Madison. Ook de Turkse universiteit Çanakkale Onsekiz Mart is bij de opgravingen betrokken. “Hoewel het gebied in het verleden al veelvuldig is onderzocht, valt er nog genoeg te ontdekken,” stelt Aylward. “Wij zijn van plan om delen van het gebied die nog niet onderzocht zijn te bestuderen en met behulp van nieuwe technologieën informatie in te winnen over de mensen die hier duizenden jaren geleden leefden.”

Het beroemde Troje

Troje kennen we natuurlijk allemaal: hier speelt zich dat beroemde verhaal af waarin de Grieken de machtige Trojanen met behulp van een houten paard op de knieën dwingen. Het gebied werd reeds aan het begin van de Bronstijd bewoond. Zo rond de dertiende eeuw na Christus werd de stad verlaten. Pas in de jaren zeventig van de negentiende eeuw vonden archeologen de stad – die in het huidige Turkijke ligt – terug. Inmiddels is iets minder dan een vijfde van het gebied door archeologen onderzocht.

Nieuwe technieken
De nieuwe technieken die de archeologen hopen te gaan toepassen, lopen sterk uiteen. Van nieuwe methodes om restjes in potten en pannen te onderzoeken en zo meer te weten te komen over het dieet van de Trojanen tot onderzoek naar het genoom van mensen en dieren die hier begraven liggen om meer te weten te komen over ziekten waar de Trojanen mee te maken hadden.

Laagjes
Het gebied bestaat uit verschillende lagen die stuk voor stuk getuigen van verschillende perioden uit de geschiedenis. Er zijn zo resten terug te vinden van zeker tien steden. Na de Trojanen woonden de Grieken er. Daarna de Romeinen. Alexander de Grote zou de stad nog bezocht hebben en ook Augustus en Hadrianus zetten voet in Troje. En hoewel er van de stad weinig meer over is, kent vrijwel iedereen vandaag de dag het verhaal van die machtige stad die door een list viel.

De Trojanen halen vol vreugde het paard dat de Grieken op het strand achter hebben gelaten binnen. Ze denken dat het een cadeau is. In de buik van het paard zitten echter Griekse soldaten die ‘s nachts de poorten van de stad openen en de rest van het Griekse leger binnenlaten. De Trojanen zijn kansloos en het machtige Troje valt. Aldus de mythe… Afbeelding: een schilderij van Giovanni Domenico Tiepolo (1727–1804).

Ontbrekende puzzelstukjes
“We willen een nieuwe laag informatie toevoegen aan wat we al over Troje weten,” vertelt Aylward. Want hoewel er al heel wat in Troje is teruggevonden, missen we ook nog zoveel informatie. Zo is de koninklijke begraafplaats nog niet teruggevonden. En ook van het schrift van de Trojanen is nog geen spoor te bekennen. En dan is er natuurlijk nog de Trojaanse oorlog waarin het houten paard een hoofdrol speelde. Is het echt gebeurd of is het voor honderd procent uit de duim gezogen?

Het is de bedoeling dat de opgravingen een aantal jaren in beslag gaan nemen. Archeologen en studenten gebruiken de zomerperiode om Troje verder bloot te leggen.

Stukjes van Troje die reeds zijn blootgelegd. Foto boven: QuartierLatin1968. Foto linksonder: Adam Carr. Foto rechtsonder: Ccarlstead (alle foto’s via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

"UW-Madison archaeologists to mount new expedition to Troy" - Wisc.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door de universieit van Wisconsin-Madison.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd