Archeologen gaan de resten van de overbekende stad Troje opnieuw onderzoeken. Hoewel de stad al veelvuldig door wetenschappers onder de loep is genomen, verwachten de archeologen er toch nog een schat aan nieuwe informatie op te doen.
De opgravingen starten volgend jaar en worden geleid door professor William Aylward van de universieit van Wisconsin-Madison. Ook de Turkse universiteit Çanakkale Onsekiz Mart is bij de opgravingen betrokken. “Hoewel het gebied in het verleden al veelvuldig is onderzocht, valt er nog genoeg te ontdekken,” stelt Aylward. “Wij zijn van plan om delen van het gebied die nog niet onderzocht zijn te bestuderen en met behulp van nieuwe technologieën informatie in te winnen over de mensen die hier duizenden jaren geleden leefden.”
Nieuwe technieken
De nieuwe technieken die de archeologen hopen te gaan toepassen, lopen sterk uiteen. Van nieuwe methodes om restjes in potten en pannen te onderzoeken en zo meer te weten te komen over het dieet van de Trojanen tot onderzoek naar het genoom van mensen en dieren die hier begraven liggen om meer te weten te komen over ziekten waar de Trojanen mee te maken hadden.
Laagjes
Het gebied bestaat uit verschillende lagen die stuk voor stuk getuigen van verschillende perioden uit de geschiedenis. Er zijn zo resten terug te vinden van zeker tien steden. Na de Trojanen woonden de Grieken er. Daarna de Romeinen. Alexander de Grote zou de stad nog bezocht hebben en ook Augustus en Hadrianus zetten voet in Troje. En hoewel er van de stad weinig meer over is, kent vrijwel iedereen vandaag de dag het verhaal van die machtige stad die door een list viel.
Ontbrekende puzzelstukjes
“We willen een nieuwe laag informatie toevoegen aan wat we al over Troje weten,” vertelt Aylward. Want hoewel er al heel wat in Troje is teruggevonden, missen we ook nog zoveel informatie. Zo is de koninklijke begraafplaats nog niet teruggevonden. En ook van het schrift van de Trojanen is nog geen spoor te bekennen. En dan is er natuurlijk nog de Trojaanse oorlog waarin het houten paard een hoofdrol speelde. Is het echt gebeurd of is het voor honderd procent uit de duim gezogen?
Het is de bedoeling dat de opgravingen een aantal jaren in beslag gaan nemen. Archeologen en studenten gebruiken de zomerperiode om Troje verder bloot te leggen.