Archeologen doen bijzondere ontdekking onder gehavende Notre Dame

Tijdens restauratiewerkzaamheden is een raadselachtige loden sarcofaag, met daarin menselijke resten, opgegraven.

Frankrijk werd in 2019 flink opgeschud toen hun geliefde kathedraal de Notre Dame in lichterlaaie bleek te staan. Het dak en de centrale torenspits stortten in. Ondertussen zijn de restauratiewerkzaamheden in volle gang. Nietsvermoedend zijn archeologen nu op een wel heel bijzondere ontdekking gestuit. Want onder de gehavende kathedraal lag tot hun grote verrassing een raadselachtige loden sarcofaag.

Ontdekking
De ontdekking werd gedaan onder de vloer in het schip van de kathedraal; de in kerkgebouwen langgerekte ruimte in west-oostrichting. De stabiliteit van de vloer werd hier gecontroleerd, zodat hier straks steigers kunnen worden geplaatst om de torenspits in ere te kunnen herstellen. Gezien deze geplande werkzaamheden en de ligging in het hart van de kathedraal, werd daarom opdracht gegeven voor ‘preventieve archeologische opgravingen’.

Loden sarcofaag
Archeologen besloten een kijkje onder de vloer te nemen. En daar stuitten ze plotseling op een volledig intacte mensvormige kist. Het blijkt te gaan om een sarcofaag, gemaakt van lood.

Archeologen stuiten op loden sarcofaag. Afbeelding: DRAC IDF / Dorothée Chaoui-Derieux

Met behulp van een kleine camera hebben onderzoekers vervolgens in de kist kunnen kijken. Hier troffen ze naast menselijke resten ook nog haar, stukken stof en wat plantaardig materiaal onder het hoofd van de overledene aan. Dit wijst volgens de onderzoekers op ‘een zeer goede algemene staat van bewaring’.

Hoogwaardigheidsbekleder
Gezien de kenmerken en de plek waar de doodskist is gevonden, vermoeden de onderzoekers dat het hier gaat om de sarcofaag van een hoogwaardigheidsbekleder. Waarschijnlijk is de man in de 14e eeuw onder de kathedraal ter ruste gelegd.

Wetenschappelijk belang
De overblijfselen zijn ‘van opmerkelijk wetenschappelijk belang’, aldus de onderzoekers. Dankzij de ontdekking beginnen we bovendien de geschiedenis van de befaamde Franse kathedraal steeds beter te doorgronden.

Onderzoek naar de loden kist en de daarin gevonden menselijke resten gaat door. Ook de restauratiewerkzaamheden zullen op korte termijn worden hervat. De archeologen hebben nog tot eind maart om hun werk in de kerk af te ronden. Daarna zullen restauratieteams weer aan de slag gaan om de Notre Dame in haar oude glorie te herstellen. De bedoeling is dat de kathedraal in 2024 wordt heropend.

Bronmateriaal

"Two major archaeological finds at Notre-Dame de Paris" - Ministry of Culture

Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd