Archeologen bijten zich vast in door legendes en mythes omgeven Arthur’s Stone

Het 5000 jaar oude graf, dat gelinkt wordt aan de legendarische koning Arthur, zal binnenkort worden opgegraven.

Arthur’s stone, gelegen in het Engelse district Herefordshire, is een neolithische graftombe dat ooit uit meerdere kamers bestond. Net zoals veel andere prehistorische monumenten in West-Engeland en Wales, wordt ook dit graf al eeuwenlang in verband gebracht met de legendarische koning Arthur. Op dit moment is er echter nog weinig over het graf bekend en bestaan er veel mysteries rond de raadselachtige plek. En dus zullen archeologen binnenkort beginnen met opgravingen die hopelijk meer over het graf en de Engelse geschiedenis zullen onthullen.

Legendes achter Arthur’s Stone
In de loop van de jaren zijn er meerdere verhalen opgedoken die de wereldberoemde koning Arthur aan Arthur’s Stone linken. Volgens één van deze legendes vocht Arthur hier met een reus. Nadat Arthur hem had gedood, stortte de reus ter aarde, waardoor de afdruk van zijn ellebogen werd vereeuwigd op één van de omliggende stenen. Meer recentelijk zou de befaamde schrijver C.S. Lewis door het gebied geïnspireerd zijn en er zelfs deels de fictieve wereld van Narnia op hebben gebaseerd. Zo zijn er vergelijkingen te trekken tussen Arthur’s Stone en de stenen tafel waarop Aslan de leeuw wordt geofferd.

Koning Arthur
Hoe vermakelijk deze verhalen ook zijn en hoewel Arthur’s Stone inderdaad is vernoemd naar koning Arthur, blijft het bij legendes en mythes. Er bestaat bijvoorbeeld geen gedocumenteerd, historisch bewijs dat koning Arthur hier inderdaad een reus zou hebben gedood. Sterker nog, hoewel er talloze boeken en films over het leven van koning Arthur bestaan, is het niet bekend of deze onoverwinnelijke koning echt heeft geleefd.

Terug naar Arthur’s Stone
Wat Arthur’s Stone dan wel vertegenwoordigt? Dat is dus precies wat archeologen hopen te ontraadselen. Wat we erover weten, is dat het een 5000 jaar oud graf is, bestaande uit meerdere kamers die nog nooit eerder zijn opgegraven. Maar volgens de Britse instantie English Heritage zijn er vergelijkbare monumenten in dezelfde regio te vinden, waar al eerder onvolledige skeletresten van verschillende mensen, vuursteenvlokken, pijlpunten en aardewerk zijn ontdekt.

Stenen
Hoewel tegenwoordig alleen nog de grote stenen van de binnenkamer overeind staan, wordt aangenomen dat Arthur’s Stone ooit in een wigvormige steenhoop opgesteld stond. De ware grootte en vorm van het monument blijft een mysterie, al denkt men dat de graftombe zich ooit uitstrekte tot een veld in het zuidwesten en de vorm kan hebben gehad van een lage grasheuvel met afgeronde uiteinden. De overgebleven en redelijk intacte binnenkamer bestaat uit negen rechtopstaande stenen met een enorme deksteen erop die naar schatting meer dan 25 ton weegt.

Opgravingen
Door Arthur’s Stone aan een grondige inspectie te onderwerpen, hopen archeologen meer over het raadselachtige neolithische monument te openbaren. Experts zullen de graszoden verwijderen en hopen op bijzondere archeologische overblijfselen te stuiten.

“Arthur’s Stone is één van de opmerkelijke prehistorische monumenten van dit land, gelegen op een adembenemende locatie,” zegt onderzoeker Julian Thomas. “Tegelijkertijd wordt deze plek nog erg slecht begrepen. Met onze studie hopen we dat te herstellen en het zijn rechtmatige plaats te geven in het grotere verhaal van het neolithische Groot-Brittannië.”

Bronmateriaal

"Archaeologists carry out first dig at tomb linked to King Arthur" - The University of Manchester

Afbeelding bovenaan dit artikel: The University of Manchester

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd