Aquanaut breekt record: 31 dagen onder het wateroppervlak

aquanauten2

Vijftig jaar geleden verbleef Jacques-Yves Cousteau dertig dagen in een habitat op de bodem van de oceaan. Nu is zijn record gesneuveld, met dank aan zijn kleinzoon! Aquanaut Fabien Cousteau leefde 31 dagen onder het wateroppervlak.

Mission 31‘ was in veel opzichten anders dan de oorspronkelijke missie van de grootvader van Fabien Cousteau. Zo duurde de missie een dag langer en ging de aquanauten twee keer dieper. Tevens werd de hele missie live uitgezonden. Alles vond plaats in het Aquarius-laboratorium van de internationale universiteit van Florida. Het laboratorium bevindt zich op negentien meter diepte. Normaal gesproken blijven onderzoekers nooit langer dan tien dagen aan boord van Aquarius, maar daar is nu een uitzondering voor gemaakt.

Wonen tussen de koraalriffen
Wonen in een laboratorium onder het wateroppervlak heeft wel iets weg van wonen in het internationale ruimtestation. Het grote verschil is dat astronauten zweven, terwijl aquanauten wel met beide benen op de grond blijven staan. Cousteau en zijn collega’s verbleven 31 dagen in een 13 meter lange cilinder, dat wel iets weg heeft van een bus. Tijdens de missie onderzochten zij de effecten van vervuiling en klimaatverandering op het koraalrif rondom het laboratorium. Tevens konden zij naar buiten kijken door de patrijspoorten.

Video
Bekijk hieronder een videoreportage van het vertrek uit het laboratorium. Vergeet ook niet om de tijdlijn van Fabien Cousteau op Twitter te lezen. Het staat vol mooie onderwatermomenten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd