‘Apple verstikt de innovatie’

De iPad heeft verwonderd en teleurgesteld. De één kan niet wachten tot hij het ding vast kan houden. Een ander verfoeit Apples nieuwste kindje. Brewster Kahle zit daar ergens tussenin. Hij maakt zich ernstig zorgen over de invloed van Apple. Volgens hem dreigt de greep van het bedrijf steeds benauwender te worden.

De iPad kan het beste beschouwd worden als een upgrade van de iPhone. Dat betekent dat het apparaat slechts één programma tegelijkertijd kan laten draaien. En die ene applicatie moet – wil deze überhaupt op de iPad kunnen draaien – eerst door Apple goedgekeurd worden. Het lijkt de wereld op zijn kop. Traditioneel gezien heeft de computerindustrie namelijk heel weinig of geen controle over de software die haar gebruikers kiezen.

De Apple-controle verontrust Kahle, technologieveteraan en directeur van Internet Archive. “Ik denk dat het ontmoedigend werkt. De toekomst wordt gecontroleerd. Gecontroleerd door Apple.” Grote innovaties zoals browsers, email en instant messaging (IM) kunnen gemakkelijk door Apple geblokkeerd worden, waarna het bedrijf zelf een concurrerend product op de markt kan zetten.

Kahle houdt zich bezig met het OpenLibrary-project en zit daarmee dus overduidelijk in Apples vaarwater. Zijn kritiek moet wellicht ook in het licht van die in zijn ogen oneerlijke concurrentiestrijd gezien worden. Het OpenLibrary-project moet ervoor zorgen dat straks miljoenen boeken online te raadplegen zijn. Maar of mensen die boeken straks ook op de iPad of iPhone ‘mogen’ lezen, is twijfelachtig. “Apple heeft straks de enige winkel en iedereen verzamelt zich daar. Dat is niet het web, dat is de wereld van voor het web.”

Kahle is niet de enige die zich zorgen maakt. De Free Software Foundation protesteerde tijdens de lancering van de iPad. Volgens de organisatie kan het apparaat de manier waarop wij technologie gebruiken radicaal veranderen. “Het afgelopen jaar hebben we gezien hoe de technologie die mensenrechtenactivisten en protestanten voor de democratie gebruikten, zich tegen hen keerde door toedoen van de bedrijven die het product verschaffen,” meent Peter Brown van FSF. “Jouw computer zou door jou gecontroleerd moeten worden. Door gebruikers aan zulke beperkingen bloot te stellen, bouwt Steve Jobs een erfenis op waar hij van profiteert, maar die onze vrijheid bedreigt.”

Het is niet nieuw dat Apple onder vuur ligt. Laatst kreeg het bedrijf nog flink wat kritiek te verwerken, toen het de ene applicatie voor op de Iphone vanwege de seksueel getinte content weigerde en vergelijkbare applicaties doorliet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd