App onthult ideale moment voor koffiepauze

Wat is het ideale moment om een kopje koffie te gaan halen? De wetenschap helpt een handje met een nieuwe app!

Dagelijks gaan er op kantoren, maar ook thuis heel wat kopjes koffie doorheen. Zonder goed na te denken, wordt het ene na het andere kopje gevuld. En dat is een risico, zo stellen onderzoekers van de Penn State University. Teveel cafeïne kan namelijk leiden tot slaapproblemen, nervositeit en zelfs misselijkheid. Koffie heeft natuurlijk ook voordelen. Zo blijft u er wakker door.

Balans
U moet voor het goede dan ook op zoek naar het ideale moment om koffie te drinken. Dat is het moment waarop de voordelen de nadelen passeren. Oftewel: het moment waarop het vorige kopje koffie al door uw lichaam verwerkt is en dus bij een nieuw kopje koffie geen sprake is van een ‘overdosis’. Maar wanneer is dat moment nu aangebroken? Dankzij de onderzoekers van de Penn State University hoeft u daar nooit meer over te piekeren.

WIST U DAT…

…genen bepalen of u een koffieleut bent?

Niveau
De onderzoekers ontwikkelden namelijk een app waarmee u uw drinkgedrag bij kunt houden. De app laat u dan vervolgens zien hoe zo’n kopje koffie u door de loop der tijd beïnvloed en wanneer het ‘veilig’ is om weer een kopje koffie te nemen. “Veel mensen begrijpen niet hoe het cafeïneniveau in hun bloed stijgt en hoe het weer daalt,” vertelt onderzoeker Frank Ritter. “Het is belangrijk om te begrijpen welke effecten cafeïne op deze verschillende niveaus kan hebben.” Zo kan snel een kopje koffie drinken ervoor zorgen dat u vrijwel direct alerter bent. Maar het kan ook betekenen dat u uren later pas gaat merken dat dat kopje koffie toch uw verlangen om nu te slapen in de weg zit.

Onderzoek
Om de app te ontwikkelen, putten onderzoekers uit diverse studies die naar de invloed van cafeïne zijn gedaan. Uit die onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat u met 200 tot 400 milligram cafeïne in uw bloed superalert bent. Maar wilt u lekker slapen, dan moet u die hoeveelheid cafeïne toch echt onder de 100 milligram houden.

Onregelmatige diensten
Zeker voor mensen met onregelmatige diensten is de app ideaal, zo legt Ritter uit. “Als zij teveel koffie drinken tijdens een dienst dan kunnen ze daarna moeite hebben om in slaap te komen. Dus de volgende dag drinken ze nog meer koffie (om wakker te blijven, red.) en hebben ze nog meer moeite om daarna te slapen.” Zo’n vicieuze cirkel kan met de app doorbroken worden.

De app werkt vrij eenvoudig. U vult in wanneer u koffie hebt gedronken of van plan bent om koffie te gaan drinken. Ook de hoeveelheid wordt gevraagd. Evenals de snelheid waarmee u drinkt, dient te worden ingevuld. Daar rollen dan weer fraaie statistieken uit die u helpen om uw drinkgedrag binnen de perken te houden. Wilt u het zelfs een uitproberen? De app is er voor de iPhone, iPad en iPod Touch en is gratis. Even in de App Store zoeken naar ‘Caffeine Zone‘.

Bronmateriaal

"Best time for a coffee break? There's an app for that" - PSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door JB London (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd